Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici intră în grevă generală pe 31 mai

Sindicatul Funcţionarilor Publici intră în grevă pe 31 mai, considerând că prin diminuarea salariilor funcţionarilor din administraţie cu 25% şi prin nepromovarea unor acte normative privind activitatea instituţiilor publice Guvernul vulnerabilizează statul în lupta împotriva evaziunii fiscale.

85 afișări
Imaginea articolului Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici intră în grevă generală pe 31 mai

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici intră în grevă generală pe 31 mai (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Fot)

"Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), organizaţie naţională a angajaţilor din administraţia publică, funcţionari publici şi personal contractual, critică măsurile de diminuare a salariilor acestui personal în favoarea menţinerii unui stat captiv de către acoliţii politici, prin: căpuşarea statului - direcţionând banul public către firmele agreate de partidul aflat la guvernare; politizarea administraţiei publice -transformând instituţiile publice în arme de luptă politică sau de eliminare a concurenţei economice în favoarea aceloraşi firme; asuprirea statului de drept, nerespectând hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile, Constituţia în ceea ce priveşte garantarea convenţiilor colective sau în promovarea ordonanţelor de urgenţă", se arată într-un comunicat de marţi al organizaţiei sindicale.

Reprezentanţii SNFP solicită Guvernului interzicerea prin lege a schimbării sau demiterii funcţionarilor publici de conducere sau execuţie pe motive neimputabile lor, precum şi trecerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor în cea a Parlamentului, "pentru asigurarea independenţei şi obiectivităţii aplicării legii".

De asemenea, sindicaliştii SNFP cer redimensionarea aparatului instituţiilor publice, pe baza unui audit, în funcţie de numărul de contribuabili, de amploarea fenomenului de combătut şi de logistica instituţiei.

Promovarea unui sistem de salarizare corect care să nu favorizeze corupţia şi traficul de influenţă şi care să asigure independenţa economic a funcţionarilor publici, precum şi crearea sistemului unic informaţional al contribuabililor sunt alte cereri ale sindicaliştilor SNFP.

"Prin diminuarea salariilor funcţionarilor publici şi personalului contractual din Administraţia Publică cu 25% şi prin nepromovarea în regim de urgenţă a actelor normative care să reaşeze activitatea instituţiilor publice în interesul cetăţeanului, Guvernul României vulnerabilizează statul în lupta împotriva evaziunii fiscale şi a celorlalte fenomene nocive bugetului de stat, drept pentru care, SNFP va respecta calendarul acţiunilor de protest hotărât de confederaţiile sindicale, intrând în grevă generală pe data de 31 mai 2010", susţin reprezentanţii SNFP.

Liderii confederaţiilor sindicale se întâlnesc, marţi după-amiază, pentru a discuta despre acţiunile de protest faţă de măsurile de austeritate anunţate de Guvern, sindicaliştii anunţând deja că în 31 mai vor intra în grevă generală.

Liderii coaliţiei guvernamentale se vor întâlni, miercuri dimineaţă, pentru a finaliza concluziile privind măsurile care vor fi luate de Guvern, iar Executivul va aproba, în şedinţă, scrisoarea de intenţie cu FMI, a declarat, marţi, după şedinţa BPN, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur.

Gheorghe Flutur a spus că nu s-a stabilit o dată la care Guvernul să-şi asume răspunderea pentru pachetul de măsuri, dar este posibil ca acest lucru să aibă loc săptămâna viitoare şi că se doreşte ca acest pachet să fie pus în aplicare de la 1 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici