Sistem de distribuţie produse alimentare ecologice şi tradiţionale, lansat în premieră la Cluj

Asociaţia "Agroecologia" a lansat, marţi seară, în premieră naţională, la Cluj, "Coşul Ţărănesc", primul sistem de distribuţie de produse alimentare ecologice şi tradiţionale pe bază de abonament pentru consumatori.

1256 afișări
Imaginea articolului Sistem de distribuţie produse alimentare ecologice şi tradiţionale, lansat în premieră la Cluj

Sistem de distribuţie produse alimentare ecologice şi tradiţionale, lansat în premieră la Cluj (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele asociaţiei, Avram Fiţiu, a declarat că distribuţia este săptămânală, iar produsele agricultorilor vor fi livrate la domiciliul consumatorilor.

"«Coşul Ţărănesc» este un sistem de distribuţie prin care agricultorii vor pune pe masa consumatorilor alimente tradiţionale şi ecologice, la domiciliul consumatorilor. Este un sistem creat de agricultori, fără intermediari, relaţia fiind una directă între producători şi clienţi. Se încurajează, astfel, o agricultură ţărănească locală şi regională", a explicat Fiţiu.

Potrivit acestuia, producătorii care sunt membri ai asociaţiei provin atât din judeţul Cluj, cât şi din judeţele învecinate - Sălaj, Bihor, Maramureş, oferta acestora fiind extrem de variată, mergând de la fructe, mere, cătină, suc de mere, dulceaţă, legume, caşcaval, brânză de burduf, până la cârnaţi, slănină, şuncă, jumări, tobă, pâine, cozonac, prăjituri, paste făinoase, produse apicole, ouă, ceaiuri sau vin.

"Produsele agroalimentare care vor intra în «Coşul Ţărănesc» sunt produse ecologice şi produse tradiţionale. Prin acest sistem se vor distribui la domiciliul consumatorilor doar alimente certificate ecologic sau atestate tradiţional, respectiv în curs de certificare sau atestare", a precizat Avram Fiţiu.

Acesta a explicat că, în momentul în care vor exista solicitări, se va face un abonament lunar, "distribuţia unui coş ţărănesc cu produse urmând să fie săptămânală, direct la domiciliul consumatorului".

Cantitatea şi tipul produselor ţin de fiecare familie de consumator, pornind de la un coş minimal de produse alimentare de bază.

"În cursul zilei de vineri, comanda pentru săptămâna viitoare se transmite fiecărui agricultor şi este pregătită de către acesta la sfârşitul săptămânii. Luni, agricultorii transportă produsele comandate la depozitul frigorific unde are loc pregătirea comenzilor, iar în cursul după-amiezii sau cel târziu marţi, o echipă realizează distribuţia produselor la domiciliul consumatorilor şi încasează contravaloarea acestora. Vânzarea de produse va avea la bază un contract semnat între cele două părţi", a subliniat Fiţiu.

Organizatorii sistemului vor edita şi un catalog de produse, iar comanda se va putea lansa on-line.

De asemenea, consumatorii vor avea posibilitatea de a transmite electronic sugestii şi reclamaţii legate de calitatea sau varietatea produselor achiziţionate, aceştia primind, lunar, şi un newsletter legat de produsele asociaţiei.

Avram Fiţiu a menţionat că, pentru a fi rentabil, acest sistem trebuie să ajungă, în termen de şase luni, la o reţea de 80-100 de familii pe săptămână.

Primele comenzi săptămânale pe site pot fi înregistrate începând de luni, valoarea minimă fiind de 500 de lei.

"Aşa cum agricultorii ne-am organizat, pot să se organizeze şi familiile. Pot să fie mai mulţi vecini care să comande împreună, săptămânal, un astfel de coş cu produse", a precizat Fiţiu.

Membrii asociaţiei speră ca sistemul să fie extins şi în alte oraşe, cum ar fi Bucureşti, Arad sau Oradea.

Potrivit listei de preţuri prezentate de reprezentanţii asociaţiei, o pâine de 0,5 kilograme se vinde cu 7,5 lei, o pungă cu paste făinoase de 250 de grame costă 3,7 lei, un borcan cu dulceaţă de afine sau merişoare de 400 de grame costă 15 lei, o jumătate de kilogram de caş ecologic costă 18,75 de lei.

De asemenea, producătorii reuniţi în cadrul asociaţiei vând sarmale cu păsat la 15 lei o jumătate de kilogram, o jumătate de kilogram de jumări la 16,87 de lei, o jumătate de lapte gros la 10 lei sau un kilogram de miere de iarbă neagră la 37,5 lei.

Avram Fiţiu este agricultor, având o fermă de mere în satul Mera, judeţul Cluj, una de cătină în judeţul Timiş, dar şi un atelier de procesare de panificaţie în judeţul Sălaj.

"Agroecologia" este prima asociaţie care practică agricultura ecologică în România. A fost înfiinţată în aprilie 1994 de către un grup de studenţi şi profesori ai USAMV Cluj, printre care se număra şi Dacian Cioloş, nominalizat ca şi comisar european pentru agricultură.

Asociaţia are, în prezent, 154 de membri, în mare parte agricultori certificaţi sau în conversie la agricultura ecologică, respectiv agricultori atestaţi tradiţional sau în curs de atestare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici