Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate este defect din nou

Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate este defect din nou, la doar două zile după ce a fost remediat, fiind vorba despre probleme tehnice privind reţeta electronică şi raportare, Sistemul Informatic Unic Integrat funcţionând în proporţie de 50%.

952 afișări
Imaginea articolului Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate este defect din nou

Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate este defect din nou (Imagine: Razvan Lupica/ Arhiva Mediafax Foto)

,,În momentul acesta, cardul funcţionează complet, iar Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi SIPE în proporţie de 50%. Problemele se cunosc, sunt echipamente defecte, sunt în curs de înlocuire, dar aceste echipamente nu se găsesc în ţară. Dacă cu echipamentele existente sistemul nu va fi ţinut în stare de funcţionare, vom apela la prevederile legale, care permit lucrul off-line pentru perioadele de întrerupere. Este o problemă mai complexă a sistemului, care nu va fi rezolvată foarte repede. Problemele acesta au început în data de 10 octombrie, cu cardul de sănătate, apoi au fost afectate şi alte componente. Este vorba de o problemă hardware. Serviciile care s-au făcut miercuri, se pot raporta până luni, dar dacă până luni nu vor fi remediaţi parametrii, va fi obligatoriu să emitem un ordin pentru întrerupere. Practic, fiecare furnizor va lucra pe calculatorul propriu, iar activitatea o va raporta la sfârşitul lunii. Până la sfârşitul lunii sperăm să rezolvăm problemele, poate chiar mai repede”, a declarat pentru MEDIAFAC Radu Ţibichi, preşedintele CNAS.

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) are ca scop raportarea în mod unitar a serviciilor şi activităţilor furnizorilor către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi gestiunea electronică a calităţii de asigurat a pacienţilor. Practic, eliberarea de reţete şi achiziţia de medicamente se face prin intermediul acestui sistem informatic integrat, iar pacienţii pot cumpăra medicamentele compensate numai prin intermediul cardului de sănătate. În momentul în care sistemul nu este funcţional, medicii de familie sau farmaciştii pot elibera off-line reţetele, având apoi la dispoziţie trei zile pentru a o înregistra.

Ultima defecţiune e fost raportată pe 1 noiembrie, fiind remediată pe 2 noiembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici