Societatea civilă din CSM: Protocoalele au la bază acte normative nelegitime şi sunt un mecanism secret

Reprezentanţii societăţii civile în CSM achiesează în integralitate la declaraţia reprezentanţilor curţilor de apel despre afectarea independenţei în contextul protocoalelor şi precizează că documentele au la bază acte normative nelegitime, constituind un „mecanism secret, ascuns opiniei publice”.

1161 afișări
Imaginea articolului Societatea civilă din CSM: Protocoalele au la bază acte normative nelegitime şi sunt un mecanism secret

Societatea civilă din CSM: Protocoalele au la bază acte normative nelegitime, sunt mecanism secret

„Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai societăţii civile achiesează, în integralitate, atât la Declaraţia reprezentanţilor legali ai curţilor de apel din România, adoptată la întâlnirea de lucru care a avut loc în perioada 27-28 septembrie 2018 în municipiul Suceava, cât şi la Hotărârea din data de 04 octombrie 2018 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii care condamnă cu fermitate existenţa şi efectele protocoalelor încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, au precizat reprezentanţii societăţii civile, printr-un comunicat de presă.

Reprezentanţii societăţii civile în CSM sunt Victor Alistar şi Romeu Chelaru.

Aceştia au ţinut să sublinieze că, prin normă juridică de natură constituţională, în activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

„Aceste protocoale au la bază acte normative nelegitime şi nepublice emise de entităţi juridice care nu pot şi nu trebuie să legifereze în aria de competenţă a Autorităţii judecătoreşti, constituind un mecanism strict secret, ascuns opiniei publice. În acest context, subliniem că prin conţinutul lor protocoalele secrete reglementau modalităţi fie de realizare a procedurilor, fie de organizare a activităţii, materii ce se reglementează strict prin lege sau norme secundare emise de Consiliul Superior al Magistraturii în aplicarea legii”, mai spune sursa citată.

Membrii CSM menţionaţi mai afirmă că justiţia înfăptuieşte de către judecători independenţi care se supun legii, nu unor „instrumente juridice abuzive care adaugă şi completează ocult legea”,

Totodată, aceştia spun că dezaprobă încălcarea obligaţiilor de rezervă a magistraţilor care au interferat cu cereri aflate pe rolul instanţelor exprimând “opinii în alb” cu privire la dezlegările pe care le văd.

„Aceste manifestări neconforme cu rigorile statutului magistraţilor trebuie analizate şi sub aspectul încălcării independenţei judecătorilor prin intermediul unor mijloace de presiune in forma unor “opinii profesionale” sau „certificate în alb” date protocoalelor secrete din justiţie”, se mai arată în comunicatul de presă menţionat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici