Soluţionarea unei plângeri de către judecător fără participarea părţilor, neconstituţională

Curtea Constituţională (CC) a stabilit, marţi, că soluţia legislativă potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra unei plângeri fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor este neconstituţională.

208 afișări
Imaginea articolului Soluţionarea unei plângeri de către judecător fără participarea părţilor, neconstituţională

Soluţionarea unei plângeri de către judecător fără participarea părţilor, neconstituţională (Imagine: Shutterstock)

Mai exact, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 341 alineatul (5) din Codul de procedură penală.

"Judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor", prevede articolul de lege declarat neconstituţional.

Decizia CC a venit după ce judecătorii constituţionali au luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 38 alineatul (1) litera f) şi articolul 341 alineatele (5)-(8) din Codul de procedură penală. Această excepţie a fost ridicată în două dosare penale, ce au ca obiect plângerea împotriva unei soluţii de neurmărire/netrimitere judecată. Unul dintre procese se află la Curtea de Apel Bacău, iar celălalt, pe rolul Judecătoriei Avrig.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.341 alin.(5) din Codul de procedură penală şi a constatat că soluţia legislativă potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii 'fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor' este neconstituţională", precizează CC.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi urmează să fie comunicată celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţelor care au sesizat Curtea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici