Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, urmăriţi penal pentru evaziune fiscală. Prejudiciul adus statului: peste 21,3 milioane lei

Procurorii DIICOT Braşov au început urmărirea penală în cazul fostului şef al ANAF Sorin Blejnar şi a fostului său consilier Codruţ Marta, într-un dosar în care sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Sorin Blejnar a părăsit sediul DIICOT Braşov în jurul orei 15.30, el declarând că a venit să ofere informaţii într-un dosar aflat în cercetare la Braşov, fără a menţiona însă despre ce dosar este vorba.

1395 afișări
Imaginea articolului Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, urmăriţi penal pentru evaziune fiscală. Prejudiciul adus statului: peste 21,3 milioane lei

Sorin Blejnar (Imagine: Liviu Adascalitei/Arhiva Mediafax Foto)

Am venit să dau informaţii într-un dosar care este în cercetare la Braşov", a declarat, miercuri după-amiază, Sorin Blejnar la ieşirea din sediul DIICOT Braşov.

Întrebat dacă a venit în calitate de învinuit sau ca martor, Blejnar nu a dat niciun răspuns.

Sorin Blejnar şi Codruţ Alexandru Marta sunt acuzaţi în acest dosar de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

Membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă.

În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de peste 21,3 milioane de lei.

Gruparea infracţională achiziţiona motorina în regim suspensiv de la plata accizelor, declarând că aceasta va fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, motorina era a fost  revândută prin staţiile de distribuţie de carburanţi sau direct utilizatorilor finali.

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada martie 2010 - iulie 2010, zece persoane, printre care sunt şi cetăţeni italieni şi maghiari, au constituit, coordonat şi sprijinit o grupare infracţională organizată, care, printr-un mecanism evazionist, au sustras de la plata accizelor peste 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv, care a fost comercializată pe piaţa internă.

"În fapt, se reţine că, în perioada martie - iulie 2010, inculpaţii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracţional organizat, cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice - combustibili", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Grupul infracţional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

"Activitatea infracţională a grupării fost sprijinită de către învinuiţii Marta Codruţ Alexandru şi Blejnar Sorin precum şi de către inculpaţii Monea Claudiu şi Ciobanu Dorel, din cadrul DJAOV Braşov", au precizat procurorii DIICOT.

Codruţ Marta este suspectat că a asigurat legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF. Acesta, în calitate de şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activităţile grupării şi, împreună cu şeful său, ar fi sprijinit grupul infracţional organizat în obţinerea autorizaţiei de antrepozit fiscal şi de revocare a autorizaţiei.

"În  sarcina învinuiţilor Marta Codruţ Alexandru şi Blejnar Sorin se reţine că au acordat sprijin  grupului infracţional organizat în operaţiunile de obţinere a autorizaţiei de antrepozit fiscal şi  au blocat orice control sau inspecţie fiscală la societăţile comerciale utilizate de către membrii grupării,  care ar fi putut conduce la stabilirea situaţiei fiscale complete şi corecte a antrepozitarilor", a precizat DIICOT.

Anchetatorii au stabilit că SC Carexima SRL, cu sediul în Braşov, a primit în 2009 autorizaţie să deţină şi să expedieze produse accizabile în regim suspensiv de la plata accizelor. Firma a achiziţionat astfel combustibil în vederea exportului intracomunitar, acesta fiind însă livrat în realitate unor utilizatori sau consumatori din ţară care cunoşteau faptul că nu a fost respectat regimul suspensiv de la plata accizelor.

Blejnar şi Marta ar fi favorizat activitatea infracţională a tuturor societăţilor implicate, iar SC Carexima SRL şi SC Gedral Construct SRL ar fi obţinut autorizaţii de antrepozit fiscal sau de operator înregistrat cu sprijinul acestora.

Totodată, Blejnar şi Marta ar fi blocat orice control la SC Euroil SRL, deşi în cazul acestora unii lucrători vamali au sesizat nereguli. Cei doi ar fi motivat că lucrătorii vamali nu trebuie să intervină în această afacere întrucât firma este supravegheată de la nivel înalt.

La grupul infracţional au aderat mai multe persoane, care ţineau evidenţa contabilă, întocmeau documente contabile fictive justificative pentru operaţiuni comerciale inexistente sau documente vamale de autorizare a activităţii, dar se ocupau şi de împiedicarea controalelor prin care s-ar fi descoperit adevărata activitate a membrilor grupării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici