Video Specialişti în căutarea victimelor avalanşelor, în serviciu la Jandarmeria Română (VIDEO PROTV)

Primii nouă câini antrenaţi pentru căutarea victimelor avalanşelor vor intra în serviciu în Jandarmeria Română de vinerea viitoare, după ce au fost antrenaţi timp de cinci săptămâni la Centrul de Pregătire al Jandarmilor Sinaia.

1 afișare

Locotenent-colonelul Dumitru Chiriţă, şeful Centrului de Perfecţionare al Pregătirii Cadrelor de Jandarmi Montani, a declarat, vineri, că între 4 şi 22 februarie, în instituţia pe care o conduce sunt pregătite echipe chinologice (compuse din câine şi instructorul său) provenite de la secţii montane ale Jandarmeriei Române.

Activitatea a fost coordonată de Jean Paul Ramond, din cadrului Centrului Naţional de Pregătire Chinologică al jandarmeriei franceze, structură specializată în astfel de acţiuni.

Echipele chinologice, aduse din judeţele Alba, Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Maramureş şi Suceava, au trecut printr-un stagiu iniţial de pregătire de două săptămâni care a presupus acomodarea câinilor - şapte ciobăneşti germani şi doi labradori - cu condiţiile specifice anotimpului rece, apoi s-a trecut la pregătirea propriu-zisă cu o durată de trei săptămâni prin care patrupedele sunt învăţate să caute sub zăpadă victimele avalanşelor.

Locotenent-colonelul Dumitru Chiriţă a declarat că astfel de acţiuni vor fi desfăşurate în continuare în centrul pe care-l conduce.

"Ar trebui să fie măcar un câine la fiecare post de jandarmi montani, şi sunt şaizeci de astfel de posturi în toată ţara şi unul-doi câini de rezervă la fiecare secţie de jandarmi, iar România are cinci secţii de jandarmi montani", a precizat locotenent-colonelul Dumitru Chiriţă.

Înainte de a veni în stagiul de la Sinaia, câinii care fac parte din cele nouă echipe chinologice au fost selecţionaţi şi pregătiţi la Centrul Chinologic al MIRA de la Sibiu.

Întrebat în glumă dacă aceşti câini ar trebui să poarte grade, aşa cum se obişnuia pe vremuri, locotenent-colonelul Chiriţă a apreciat amuzat că aceştia ar trebui să poarte aceleaşi grade cu cei proaspăt angajaţi.

"Există o lege nescrisă şi li se dau grade (...). Dacă este pionierat, eu zic să le dăm primul grad de subofiţer, de sergen-major", a declarat, glumind, şeful Centrului de Perfecţionare din Sinaia.

Pe 22 februarie, echipele se vor întoarce la posturile din judeţele de unde au venit, unde vor continua antrenamentul individual şi vor participa la misiuni de salvare a victimelor avalanşelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici