Specialiştii avertizează: Accesul la salubritate a crescut din 1990 doar cu 1%

Specialiştii subliniază pericolele provocate de lipsa igienei în România, aceasta fiind "încă o lecţie neînvăţată", în condiţiile în care, în 2011, doar 72 la sută din populaţie are acces la reţeaua de salubritate, cu un procent mai mult ca în anul 1990.

293 afișări
Imaginea articolului Specialiştii avertizează: Accesul la salubritate a crescut din 1990 doar cu 1%

Specialiştii avertizează: Accesul la salubritate a crescut din 1990 doar cu 1% (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Cum educaţia eficientă se face, în primul rând, prin exemplul personal, este important să conştientizăm cât de mult contează păstrarea igienei personale, dezinfecţia casei sau a mediului în care ne desfăşurăm activitatea. În felul acesta, contribuim la menţinerea sănătăţii noastre, dar şi a celor din jur", spune dr. Corina Zugravu, medic primar igienă şi alimentaţie la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, citată într-un comunicat de presă transmis miercuri.

În România, în 2011, doar 72 la sută din populaţie are acces la reţeaua de salubritate, ceea ce înseamnă că trei români din 10 sunt expuşi în orice moment la pericolul microbilor şi virusurilor care pot provoca boli grave - care, în unele cazuri, pot fi mortale. În anul 1990 procentul era aproape acelaşi, adică de 71 la sută.

Una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa condiţiilor de igienă este diareea infecţioasă, boală care la nivel mondial ucide mai mulţi copii decât o fac HIV-SIDA, malaria şi pojarul la un loc. Astfel, 1,4 milioane de copii mor anual din cauza diareei provocate de apa murdară şi de condiţiile de viaţă insalubre.

În România, mortalitatea cauzată de diareea infecţioasă este de patru ori mai mare decât în Bulgaria şi de două ori mai mare decât în Ungaria.

Bolile foarte grave pe care le poate cauza igiena precară sunt, de cele mai multe ori, greu de tratat, iar în plus, sunt foarte costisitoare. Femeile din România ajung să trăiască în medie 77 de ani, cu 5 ani mai puţin decât media europeană care este de 82 de ani. La barbaţi, speranţa medie de viaţă este de 69 de ani, conform datelor Comisiei Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici