Specialiştii ONU avertizează. Explozia din Beirut prefaţează începutul crizei umanitare în Liban

  • ONU emite avertismente despre declanşarea crizei umanitare din Liban, după explozia devastatoare de marţi din Beirut
  • Libanul suferea deja de o criză economică importantă înainte de explozie
  • Analiştii au conturat scenarii pe toate planurile în urma analizei impactului generat de explozie
6012 afișări
Imaginea articolului Specialiştii ONU avertizează. Explozia din Beirut prefaţează începutul crizei umanitare în Liban

Sursa foto: profimedia

Preşedintele libanez, Michel Aoun, a respins apelurile pentru o investigaţie internaţională cu privire la explozia devastatoare de marţi din portul Beirut. Preşedintele a afirmat că autorităţile locale vor examina dacă aceasta a fost declanşată de „interferenţe externe”, precum o bombă. Liderul mişcării militante Hezbollah, Hassan Nasrallah, a negat că ar fi depozitat arme sau muniţii în port.

Guvernul a declarat că explozia a fost rezultatul detonării a 2.750 de tone de azotat de amoniu care au fost depozitate în port timp de şase ani în condiţii de siguranţă incerte. De-a lungul anilor, decizia de a păstra cantitatea uriaşă de material explozibil în portul aflat la mică distanţă de centrul oraşului a fost criticată de populaţie. Libanezii au acuzat ani la rând elita politică de corupţie, neglijenţă şi administrare defectuoasă.

Libanul suferea deja o criză economică importantă înainte de explozia care a lăsat cel puţin 154 de oameni morţi, 5.000 de răniţi şi peste 300.000 de persoane fără adăpost. 75% dintre libanezi solicitau ajutor de la stat iar 33% şi-au pierdut locul de muncă. Peste aceste cifre se mai adaugă un milion de oameni care trăiesc sub pragul sărăciei.

Programul Mondial Alimentar a declarat că daunele aduse portului Beirut vor întrerupe aprovizionarea cu alimente şi preţurile vor creşte. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că sistemul de sănătate a fost grav afectat, trei spitale fiind în incapacitate de funcţionare. Analiştii Organizaţiei Naţiunilor Unite au emis prognoze sumbre. Criza umanitară din Liban este pe punctul de a începe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici