Spitalele din Craiova au plătit în trei ani peste 1,5 milioane lei pentru dezinfectanţi Hexi Pharma

Cele trei spitale aflate în subordinea Primăriei Craiova au achiziţionat, în perioada 2012-2015, dezinfectanţi de la firma Hexi Pharma în valoare de peste 1,5 milioane de lei, după cum reiese din raportul corpului de control al primarului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

440 afișări
Imaginea articolului Spitalele din Craiova au plătit în trei ani peste 1,5 milioane lei pentru dezinfectanţi Hexi Pharma

Spitalele din Craiova au plătit în trei ani peste 1,5 milioane lei pentru dezinfectanţi Hexi Pharma

Cei mai mulţi bani i-a cheltuit pe dezinfectanţi Hexi Pharma Spitalul Municipal „Filantropia”, spital aflat pe lista celor unde au fost constatate deficienţe în privinţa dezinfecţiei. Astfel, în perioada 2012-2015, conducerea spitalului a achiziţionat produse de la firma lui Dan Condrea, substanţe antiseptice şi dezinfectante, în valoare totală de 971.947, 30 lei. Din această sumă, la 31.12.2015, spitalul mai avea de achitat către Hexi Pharma, 135.060,80 lei. Produsele au fost cumpărate prin achiziţie directă.

„Din documentele finanicar-contabile puse la dispoziţia controlului, a rezultat că Spitalul Clinic Municipal Filantropia, în perioada 2012-2015, a achiziţionat de la Hexi Pharma CO SRL diverse produse dezinfectante de tipul biocidelor cât şi materiale sanitare (…) Urmare a verificării s-a constatat că achiziţionarea produselor menţionate s-a făcut prin achiziţie directă şi utilizarea SEAP-ului, având în vedere preţurile de catalog afişate de furnizor. Achiziţionarea s-a făcut în baza referatelor de necesitate întocmite de medicul epidemiolog desemnat şi avizate de managerul spitalului în urma analizelor efectuate de către compartimentul de achiziţii publice care a stabilit ca achiziţiile să se facă prin achiziţie directă. Din verificări a rezultat că preţurile practicate de furnizor au fost mai mici decât preţurile de catalog afişate pe SEAP”, se arată în raportul corpului de control al primarului.

De exemplu, preţul de catalog al dezinfectantului Thor era de 70 lei/litru (fără TVA), iar preţul de vânzare, conform tranzacţiei, a fost de 32 lei/litru (fără TVA). De altfel toate produsele au fost cumpărate cu preţuri mult mai mici decât cele de listă.

Aceeaşi situaţie s-a constatat şi la celelalte două spitale verificate. Este vorba de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” şi Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie, care au achiziţionat, în perioada 2012-2015, produse de la Hexi Pharma în valoare de 376.191,20 lei, respectiv 250.529,60 lei.

Din raportul corpului de control al primarului mai reiese că produsele achiziţionate de la Hexi Pharma prezentau avizele necesare eliberate de Ministerul Sănătăţii-Comisia Naţională pentru produse biocide. Hexi Pharma a transmis spitalelor odată cu facturile şi declaraţii de conformitate privind valabilitatea substanţelor biocide.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici