Spitalul "Ion Cantacuzino" încearcă în instanţă să oblige salariaţii să restituie sporuri salariale

Conducerea Spitalului Clinic "Dr. Ion Cantacuzino" i-a acţionat în instanţă, la Tribunalul Bucureşti, pe angajaţii secţiilor de obstetrică-ginecologie şi chirurgie generală, pentru a-i obliga să restituie contravaloarea unui spor salarial de 15%, acordat în perioada septembrie 2007-martie 2010.

430 afișări
Imaginea articolului Spitalul "Ion Cantacuzino" încearcă în instanţă să oblige salariaţii să restituie sporuri salariale

Spitalul "Ion Cantacuzino" încearcă în instanţă să oblige salariaţii să restituie sporuri salariale (Imagine: Shutterstock)

Sporul solicitat spre restituire angajaţilor unităţii spitaliceşti, dintre care unii sunt reprezentanţi de societatea civilă de avocaţi "Man&Paraschiv", este reglementat de OU 115/2004, se aplică activităţilor ce solicită o încordare psihică foarte ridicată sau care se desfăşoară în condiţii deosebite şi a fost acordat chiar de către spital, unitate care acum îl cere însă înapoi salariaţilor.

Preşedintele Uniunii Sindicale Sanitas Bucureşti, Viorel Husanu, a declarat că, până în prezent, a reuşit să obţină unele soluţii favorabile salariaţilor spitalului clinic, membri ai sindicatului Sanitas, în sensul respingerii cererilor promovate de conducerea spitalului. El a subliniat însă că mai există multe spitale care au obligat în mod ilegal salariaţii să restituie sporuri acordate chiar de către acestea, precum şi că problema diverselor tipuri de sporuri aplicabile în sistemul sanitar este atât defectuos reglementată, cât şi greşit aplicată ori interpretată de către diversele unităţi spitaliceşti.

Potrivit liderului Sanitas, aceste deficienţe fac ca salariaţii să fie afectaţi pecuniar, dar nu se poate aprecia o valoare financiară a sumelor de bani cu care sunt păgubiţi salariaţii tocmai pentru că întregul sistem al sporurilor din domeniul sănătăţii este aplicat haotic.

Coordonatorul echipei de avocaţi care reprezintă în instanţă interesele unora dintre aceşti angajaţi, avocatul Bogdan Paraschiv, a arătat că multe dintre hotărârile judecătoreşti obţinute sunt favorabile acestora, pentru speţe similare existând chiar soluţii diferite la nivelul instanţelor judecătoreşti.

"În mare parte, din dosarele în care asigurăm reprezentarea salariaţilor, am reuşit să obţinem hotărâri favorabile acestora, în sensul respingerii pretenţiilor spitalului. Pentru speţe similare, am constatat existenţa unor soluţii diferite la nivelul instanţelor judecătoreşti, dar, prin apărările pe care le formulăm, încercăm să cristalizăm o practică unitară favorabilă clienţilor noştri", a declarat Bogdan Paraschiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici