SRI, DIICOT şi Poliţia Română au reuşit capturarea rapidă a autorului ameninţării cu bombă

Serviciul Român de Informaţii, DIICOT şi Poliţia Română au reuşit într-o oră şi jumătate capturarea lui Viorel Anghelescu, cel care a anunţat amplasarea unei bombe la bordul aeronavei de la Timişoara, după ce acesta a telefonat la centrul infotrafic al aeroportului timişean.

387 afişări

Imaginea articolului SRI, DIICOT şi Poliţia Română au reuşit capturarea rapidă a autorului ameninţării cu bombă

SRI, DIICOT şi Poliţia Română au reuşit capturarea rapidă a autorului ameninţării cu bombă (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)

"Procurorii DIICOT, cu sprijinul ofiţerilor SRI şiPoliţiei Române, au identificat persoana care a alarmatautorităţile cu privire la amplasarea unei bombe la bordul uneiaeronave, ca fiind Anghelescu Viorel, în vârstă de 49 deani, din Constanţa. Acesta urmează a fi adus în vederea audierii lasediul DIICOT - Structura Centrală", precizează, miercuri, Direcţiade Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organzată şiTerorism.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, căAngelescu a sunat la centrul infotrafic al aeroportului,anunţând întâi că la bordul unei aeronave Wizz Air se află oanumită persoană, care are în bagaj o bombă. Ulterior,bărbatul a anunţat că bomba se află într-o cursăBucureşti-Timişoara.

Numele persoanei indicată de Anghelescu figura pe lista depasageri.

În astfel de situaţii, sunt demarate proceduri specifice pentrusiguranţa persoanelor aflate într-o eventuală stare de pericol,precum şi pentru identificarea celui/celor care genereazăteroare.

La bordul oricărei aeronave se află un ofiţer desecuritate.

Astfel, din momentul în care Viorel Anghelescu a anunţatexistenţa unei bombe, respectiv în jurul orei 7.20, la bordulaeronovei, anchetatorii au început investigaţiile, prima persoanăaudiată fiind cea pe care a indicat-o în apelul telefonicAnghelescu. Anchetatorii au stabilit însă că pasagerul nupoate fi suspect.

Aproximativ o oră şi jumătate a durat din momentul în careteroristul a sunat până la identificarea lui.

În jurul orei 10.00, Viorel Anghelescu era deja ridicat depoliţişti.

Potrivit articolului 38 din 535/2004 privind privind prevenireaşi combaterea terorismului, "alarmarea, fără un motiv întemeiat, aunei persoane sau a publicului, a organelor specializate pentru ainterveni în caz de pericol ori a organelor de menţinere a ordiniipublice, prin corespondenţă, telefon sau orice alte mijloace detransmitere la distanţă, cu privire la răspândirea sau folosirea deproduse, substanţe, materiale, microorganisme ori toxine de naturăsă pună în pericol sănătatea oamenilor sau a animalelor ori mediulînconjurator se pedepseşte cu închisoare de la unu la treiani".

SRI a acţionatpentru verificarea antiteroristă şi pentru identificarea autoruluiameninţării

Serviciul Român de Informaţii a acţionat, miercuri, în cazulameninţării cu bombă în aeronava de la Timişoara, atât pentruverificarea antiteroristă a aeronavelor, a pasagerilor şi abagajelor acestora, cât şi pentru identificareapersoanei care a lansat ameninţarea.

"În această dimineaţă, SRI a acţionat la o ameninţare cubombă care în urma evaluărilor de specialitate s-a dovedit a fifalsă. SRI a reacţionat pe două componente: pe de o parte,pentru verificarea din punct de vedere antiterorist a aeronavelor,a pasagerilor şi a bagajelor acestora şi, pe de altă parte, pentruidentificarea persoanei care a lansat ameninţarea. Acest din urmăs-a realizat în cooperare cu DIICOT şi cu celelalte instituţii alestatului", a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru,pentru MEDIAFAX.

El a mai spus că SRI va coopera cu celelalte instituţii pentruelucidarea tuturor aspectelor legate de acest caz.

"Fireşte că vom acorda tot sprijinul necesar în astfel decazuri", a subliniat Bercaru.

Întrebat dacă persoana care a fost identificată ca autor alameninţării se afla în atenţia SRI pentru eventuale activităţisuspecte, Marius Bercaru a spus că evaluările SRI informative şianalitice s-au derulat în principal pe linia riscurilorantiteroriste. "În continuare, pentru verificarea tuturoraspectelor pe care le aduceţi în discuţie, ancheta este coordonatăde o altă instituţie", a adăugat Marius Bercaru.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
DIICOT ALARMĂ BOMBĂ ,
alarma capturare ,
amenintare cu bomba ,
avion amenintare
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.