Stelian Nistor, Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România, invitat în emisiunea „InSecuritate”: „Nu veniţi în Masonerie ca să vă facă miniştri, pentru că nu este un partid aflat mereu la putere!” / ,„S-a făcut temniţă în ţara asta numai pentru calitatea de mason”

  • Stelian Nistor: ,,Principiile Masoneriei sunt: frăţietate, egalitate, libertate!”
  • Stelian Nistor: ,,Masoneria nu este despre putere aşa cum se crede, este despre o altfel de putere. Este vorba despre spirit”
  • Stelian Nistor: ,,Ritul Scoţian Antic şi Acceptat din România a fost înfiinţat în 1881. În acest an, în toamnă, împlinim 140 de ani de activitate neîntreruptă.”
  • Stelian Nistor: „Modelul pe care l-am propus membrilor noştri este masonul de tip vechi, nu omul de tip nou!”.
  • Stelian Nistor: ,,E un paradox: există Masonerie de femei, dar în Masonerie nu sunt femei”.
9950 afișări
Imaginea articolului Stelian Nistor, Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România, invitat în emisiunea „InSecuritate”: „Nu veniţi în Masonerie ca să vă facă miniştri, pentru că nu este un partid aflat mereu la putere!” / ,„S-a făcut temniţă în ţara asta numai pentru calitatea de mason”

Stelian Nistor, Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România, invitat în emisiunea „InSecuritate”

  Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News, Stelian Nistor, Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România susţine că ,,lipsa masoneriei în dezvoltarea societăţii româneşti în ultimii 50 de ani, a generat în mentalul colectiv o imagine neconformă cu realitatea.”

   Acesta devoalează faptul că în Masonerie nu te înscrii, ci eşti chemat, explicând că faptele sunt cele care vorbesc de la sine atunci când eşti acceptat într-o astfel de organizaţie.

  Stelian Nistor expune tăria Ritului, credinţele care îl ţin activ de sute de ani şi misterele cu care românii l-au învăluit.

Stelian Nistor, ce este mit şi ce este realitate: ,,Masoneria a supravieţuit!”

  Invitatul lui Bogdan Nicolae vorbeşte despre reguli şi organizaţii, despre credinţe şi valori, despre cunoscuţii eroi necunoscuţi, despre putere şi slăbiciune, despre mersul lumii împletite cu destinele uneor societăţi create de om.

   O discuţie necesară care lămureşte şi demontează multe dintre miturile şi realităţile împământenite, de-a lungul timpului, în conştiinţa colectivă în legătură cu organizaţia masoneriei.

  ,,Masoneria, ca organizaţie, a lipsit în dezvoltarea societăţii româneşti în ultimii 50 de ani. Mai exact, din 1937, când a fost interzisă de către Regele Carol al II-lea, interdicţia a continuat cu Regimul Legionar şi s-a perpetuat în Regimul Antonescu.

   Şi când credeam că am scăpat, 1946, a mai venit şi comunismul care a mai interzis-o încă o dată pentru un interval de timp mai lung. Dar Masoneria a supravieţuit. Parte în exil, parte disimulând în alte activităţi aici, nu înainte însă de a spune că s-a făcut temniţă în ţara asta numai pentru calitatea de mason. Nu că nu apărem, dar în acest interval mare de timp, lipsa Masoneriei a generat în mentalul colectiv o imagine neconformă cu realitatea.”

Stelian Nistor: ,,În Masonerie, nu te înscrii, eşti chemat în urma unor calităţi necesare acestei organizaţii”

   ,,Lumea  a venit către Masonerie  pentru că imaginea pe care mentalul colectiv a creat-o - a fost şi întreţinută - a fost de organizaţie ocultă, de ceva care stă în spatele a tot ce se face şi se desface. Mai precis, a fost o fervoare extraordinară în anii 90 de a se intra în Masonerie, fiind socotită un fel de partid aflat mereu la putere.

   De 25 de ani aproape, din diferitele calităţi pe care le-am parcurs în organizaţie, spun: nu veniţi în Masonerie ca să vă facă miniştri, pentru că nu este un partid aflat mereu la putere. Şi în Masonerie, nu te înscrii, eşti chemat în urma unor calităţi necesare acestei organizaţii”, explică Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România.

Stelian Nistor: ,,Principiul Masoneriei este acela că ia un om bun ca să-l facă şi mai bun”

  ,,Faptele. Faptele. Pentru că ştiţi că putem minţi mai mulţi oameni, putem minţi pentru un context, dar nu toţi oamenii şi toate contextele noastre tot timpul. Faptele noastre, la un moment dat, vorbesc de la sine. Principiul Masoneriei este acela că ia un om bun ca să-l facă şi mai bun. Dar nicăieri nu este prescris durata tratamentului şi cum anume constaţi. Nu s-a inventat un aparat care să constate momentul în care omul a devenit mai bun. Şi atunci faptele noastre vorbesc!”, conchide Stelian Nistor.

Stelian Nistor: ,,Masoneria are anticorpi să sancţioneze orice aberaţie!”

   Stelian Nistor aminteşte şi despre părţile mai puţin plăcute care pot avea loc în astfel de organizaţii, despre orgoliile şi jocurile de putere, despre care mărturiseşte, fără ezitare, că ,,masoneria are anticorpi suficienţi pentru a le sancţiona.”

  ,,Ar trebui reiterat faptul că Loja Propaganda Due (n.r. din Italia), sub acoperirea unei loji masonice, a fost confiscat statul, fiind de fapt locul de desfăşurare a unor activităţi infracţionale în care au fost implicate şi alte state foarte cunoscute şi alte entităţi foarte cunoscute şi s-a terminat cu căderea Guvernului. În General, Masoneria are anticorpi să sancţioneze orice aberaţie de acest gen. Şi la noi, recent, să zic au fost, pentru că acolo cred că bateţi...

Bogdan N.: Am avut în ianuarie, am avut în aprilie, Aleph News a scris în repetate rânduri despre evenimente care s-au petrecut în interiorul organizaţiilor masonice din România. Care mai este situaţia? S-a restabilit o anumită ordine?

Stelian N: În sânul organizaţiei, la Rit, nu a existat niciun moment de ezitare. În partea cealaltă (n.r. Marea Lojă Naţională a României) ... Încă o dată spun: ca să fii gradul 4 la Ritul Scoţian, trebuie să fi fost gradul 3 la Marea Lojă. Din când în când a fost o luptă: cine a fost mai întâi, cocoşul sau găina? Cine este mai mare: gradul 3 sau gradul 4? Eu însumi am propus membrilor noştri următoare abordare: eu însumi sunt şi gradul 3 şi sunt şi gradul 4. Cât dintr-o zi sunt eu mai mare decât mine şi cât dintr-o zi sunt eu mai mic decât mine însumi? ... (n.r. concurenţa dintre Rit şi Marea Lojă) mi se pare o abordare falsă! Există aberaţii care, repet, sunt sacţionate. Pandemia a întârziat rezolvarea tranşantă, dar lucrurile sunt rezolvate.”

Stelian Nistor: ,,Aceşti tineri DeMolay au pe altar, în afară de Biblie şi manualele şcolare”

  De ce aderă un tânăr român de azi la masonerie? Există un profil-tip?  

  ,,Avem o organizaţie de tineret absolut extraordinară care se numeşte Ordinul DeMolay, poartă numele lui Jacques de Molay, Marele Maestru care a fost ars pe rug pentru calitatea sa de templier de către Regele Filip la 1307. Aceştia sunt copii care au vârste de la 12 ani până la 20 de ani, sunt copii excepţionali care au pe altar – prezent în toate întrunirile noastre – Biblia şi alte cărţi ale altor religii, pentru ca atunci când depui jurământul despre care v-am vorbit să juri pe cartea religiei tale ca să aibă vreo valoare.

   Aceşti tineri DeMolay au pe altar, în afară de Biblie şi manualele şcolare. Ei se întrec la învăţătură. Când îşi termină liceul sunt acceptaţi la minim 5-6 universităţi de top din lume şi evident vin în Masoneria mare.”

Stelian Nistor: ,,Când intri în Masonerie, la ceremonialul de iniţiere, trebuie să-ţi dezveleşti pieptul pentru a proba fizic că nu eşti femeie

 ,,În Masonerie nu sunt femei. E un paradox: există Masonerie de femei, dar în Masonerie nu sunt femei. Când intri în Masonerie, la ceremonialul de iniţiere, trebuie să-ţi dezveleşti pieptul pentru a proba fizic că nu eşti femeie.

   Fiind o organizaţie iniţiatică, ezoterică, neavând personalitate juridică, neavând corp profan, aceasta este o cutumă care este respectată şi nu intră în contradicţie cu legile statului în ceea ce priveşte discriminarea”, conchide Stelian Nistor, Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici