Sterilizarea animalelor domestice din Bucureşti se poate face gratuit. Câinii comunitari, adopaţi la distanţă în schimbul sumei de 195 de lei pe lună

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis, vineri, ca Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) să încheie protocoale cu mai multe cabinete veterinare, iar din bugetul municipalităţii să fie suportate costurile de sterilizare a câinilor şi pisicilor domestice.

6709 afișări
Imaginea articolului Sterilizarea animalelor domestice din Bucureşti se poate face gratuit. Câinii comunitari, adopaţi la distanţă în schimbul sumei de 195 de lei pe lună

Sterilizarea animalelor domestice din Bucureşti se poate face gratuit. Câinii comunitari, adopaţi la distanţă în schimbul sumei de 195 de lei pe lună

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat cu 43 de voturi pentru şi unul împotrivă un proiect prin care costurile de sterilizare şi castrare a câinilor şi pisicilor care au stăpân, dar care nu sunt de rasă (nu au pedigree), se va face pe banii municipalităţii.

„Se aprobă din bugetul ASPA pe anul 2017 cheltuielile ocazionate de sterilizarea/castrarea animalelor de companie de rasă comună şi a celor fără pedigree (câini şi pisici), inclusiv metişii acestora, aflate în familiile şi gospodăriile individuale ale locuitorilor Municipiului Bucureşti. ASPA va întocmi protocolul de colaborare între Primăria Municipiului Bucureşti, reprezentată de ASPA, şi cabinetele veterinare care doresc să se înscrie în programul de sterilizare gratuit”, se precizează în proiectul propus de Consilierii Generali ai USR.

Iniţiatorii proiectului spun că doresc, astfel, să vină în sprijinul cetăţenilor care au în îngrijire câini sau pisici, adoptate de la adăposturi sau luate de pe stradă, dar nu îşi permit să achite costurile unei operaţii de sterilizare.

„Practic, ne dorim să limităm înmulţirea necontrolată a acestor animale. Pentru că o persoană cu venituri mici, evident că nu îşi permite să plătească 100-200 de lei pentru a steriliza căţeluşa sau pisica. Şi nici nu va putea îngriji apoi puii, care vor sfârşi prin a fi abandonaţi pe stradă. De aceea, considerăm că acest proiect vine tocmai în sprijinul persoanelor care iubesc animalele”, a declarat Ana Ciceală, consilier general USR.

Conform proiectului, Primăria Capitalei ar urma să plătească între 50 şi 70 de lei pentru fiecare animal sterilizat, însă valoarea exactă va fi stabilită în cadrul unui protocol care va fi semnat între ASPA şi cabinetul veterinar.

„În cadrul acestui program de măsuri se estimează că vor fi sterilizate cel puţin 10.000 de animale, valoarea totală a serviciilor prestate ridicându-se la aproximativ 700.000 de lei pentru acest an. Conform estimărilor Primăriei Capitalei, în prezent, în Bucureşti sunt aproximativ 100.000 de câini cu stăpân şi alte aproximativ 100.000 de pisici domestice”, se mai precizează în proiectul USR.

Deşi nu se face nicio precizare în cadrul proiectului adoptat de Consilierii Generali la vreun tip de sancţiune, în expunerea de motive, consilierii USR au explicat că în cazul în care proprietarul unui câine sau a unei feline refuză sterilizarea, acesta ar putea fi amendat. Ulterior, reprezentanţii Uniunii Salvaţi România au declarat că acela era doar un exemplu care, însă, nu se va aplica niciodată deoarece în proiectul de hotărâre adoptat nu sunt prevăzute astfel de sancţiuni.

Adopţia la distanţă a câinilor comunitari în schimbul sumei de 195 de lei pe lună

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat, vineri, un proiect de hotărâre prin care a decis să permită cetăţenilor să adopte la distanţă un câine fără stăpân. Fiecare doritor va trebui să plătească suma de 195 de lei pe lună pentru îngrijirea şi hrana câinelui.

„Iniţiem o hotărâre de Consiliu General prin care să fie instituită adopţia la distanţă a câinilor fără stăpân, în vederea evitării aplicării eutanasierii în termenul prevăzut de lege. Am identificat un spaţiu în cadrul adăpostului de la Mihăileşti, care întruneşte toate condiţiile pentru adoptarea la distanţă a câinilor. Taxa pe care cei care adoptă în acest sistem vor trebui s-o plătească va fi de 6,5 lei pe zi, respectiv 195 lei pe lună, iar aceste sume vor acoperi integral îngrijirea câinilor adoptaţi. Suntem deschişi colaborării cu toate ONG-urile interesate să sprijine promovarea adopţiilor. Nu vreau să mai eutanasiem câini în afară celor foarte bolnavi sau foarte agresivi”, a declarat Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, la începutul şedinţei de consiliu în care s-a adoptat acest proiect.

Documentul permite, practic, cetăţenilor care doresc să adopte un câine fără stăpân dar care nu îl pot lua acasă, să asigure lunar banii necesari achiziţionării hranei acestora iar patrupedul să rămână în grija adăposturilor.

Conform reprezentanţilor Primăriei Capitalei, la stabilirea sumei s-au luat în calcul costul hranei şi al serviciilor medical-veterinare. Costurile de personal, utilităţile şi materialele folosite pentru desfăşurarea activităţilor vor reprezenta contribuţia Primăriei Municipiului Bucureşti, din bugetul ASPA.

Proiectul a fost aprobat cu 39 de voturi pentru, o abţinere şi două voturi împotrivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici