Stolojan: Alocaţiile pentru copii ar trebui condiţionate de prezenţa la şcoală şi de vaccinare

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, joi, la RFI România, că acordarea alocaţiilor de stat pentru copii ar trebui condiţionată de participarea la procesul de şcolarizare, precum şi de a face vaccinuri şi controale medicale anuale, concepţia în domeniu fiind total depăşită.

80 afișări
Imaginea articolului Stolojan: Alocaţiile pentru copii ar trebui condiţionate de prezenţa la şcoală şi de vaccinare

Stolojan: Alocaţiile pentru copii ar trebui condiţionate de prezenţa la şcoală şi de vaccinare (Imagine: Mediafax Foto)

"Va veni curând legea de restructurare a tuturor formelor de asistenţă socială. Ceea ce facem noi la ora actuală e total depăşit din punct de vedere conceptual. În lume, tendinţa e ca nici un ajutor social să nu mai fie acordat necondiţionat, de exemplu cum dăm noi alocaţia de stat pentru copii", a declarat Theodor Stolojan.

El a mai spus că, în prezent, concepţia statului român în ceea ce priveşte alocaţiile pentru copii este depăşită.

"Curtea Constituţională a spus că nu e constituţional să legi alocaţia de stat, de exemplu, de participarea copilului la şcoală, care înseamnă investiţie pe termen lung în capitalul uman al României. Or, această concepţie este depăşită, pentru că banii din alocaţia de stat pentru copii nu îi gestionează copilul, ci părinţii, deci condiţionalitatea e perfect justificată", a adăugat fostul premier.

Acordarea alocaţiei de stat ar trebui condiţionată de participarea la procesul şcolar

"În cazul copiilor care sunt de vârstă şcolară trebuie legată de participarea la procesul şcolar, pentru toţi copiii trebuie să fie legată de obligaţia părinţilor de a-i duce la control medical anual, de a face vaccinuri. Astea sunt formulele prin care contribui la investiţii în capitalul uman pe termen lung. Nimeni nu mai acordă ajutoare sociale ca un drept general de neatins al individului. Nu. Individul trebuie să înţeleagă că trebuie să facă ceva, pentru a ieşi din situaţia de asistenţă socială şi pentru a-şi pregăti viitorul, în cazul unui copil. Deci, noi suntem total depăşiţi în aceste concepte", a conchis europarlamentarul PDL.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, săptămâna trecută, că speră ca în acest an să se dezbată un nou cod de asistenţă socială, el spunând că în prezent se plătesc peste 12 milioane de indemnizaţii într-o lună, dar în realitate sunt 5-6 milioane de persoane care beneficiază de un astfel de sprijin.

La începutul lunii februarie, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că este în lucru un proiect de act normativ prin care alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari, el precizând că nu a fost încă stabilit plafonul de la care alocaţiile să nu mai fie date.

Premierul Emil Boc a explicat atunci că nu se doreşte să se facă economii bugetare "pe seama copiilor", ci să se aplice principiul solidarităţii active, adăugând că dreptul la alocaţie este recunoscut, dar cuantumul se stabileşte de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici