Stolojan: Vom pune în atenţia instituţiilor europene ceea ce se întâmplă la Pungeşti

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan le-a spus, sâmbătă, locuitorilor din comuna vasluiană Pungeşti, unde a participat la o întâlnire cu aceştia, că va pune în atenţia instituţiilor europene abuzurile reclamate de populaţia din zonă privind problema gazelor de şist.

462 afișări
Imaginea articolului Stolojan: Vom pune în atenţia instituţiilor europene ceea ce se întâmplă la Pungeşti

Theodor Stolojan (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a avut, sâmbătă, o întâlnire cu localnicii din Pungeşti, pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist, transmiţându-le acestora că îi va susţine în demersurilor lor, însă doar în limite legale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Localnicii din Pungeşti i s-au plâns lui Stolojan că sunt supuşi unor abuzuri din partea Jandarmeriei şi a prefectului judeţului Vaslui, Radu Renga, care nu le-a aprobat organizarea unui referendum pentru demiterea primarului din Pungeşti, Mircea Vlasă.

Totodată, locuitorii din Pungeşti i-au transmis europarlamentarului PDL că Chevron desfăşoară activităţi pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist pe un teren care ar fi fost obţinut ilegal de către primarul Vlasă.

"Din ceea ce am putut constata astăzi, nu sunteţi acei oameni «înfierbântaţi» descrişi de domnul Ponta. Sunteţi oameni normali, care doriţi lucruri normale şi care trebuie să vă căpătaţi dreptatea. Suntem într-o ţară care funcţionează pe bază de legi, nu pe bătăi. Ceea ce vreţi dumneavoastră nu se poate face decât legal. Noi, ca europarlamentari, vom pune în atenţia instituţiilor europene ceea ce se întâmplă la Pungeşti. Totodată, putem cere parlamentarilor din România să forţeze Guvernul să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene date în ianuarie 2014 cu privire la gazele de şist. Guvernul Ponta trebuie să ţină cont de ele şi nu ţine, deşi există directive scrise negru pe alb. Sunt necesare, printre altele, asigurarea de garanţii financiare în cazul unor daune care s-ar putea produce şi informarea periodică cu privire la substanţele folosite", a declarat Theodor Stolojan.

El le-a mai spus locuitorilor din Pungeşti că România nu are încă o strategie pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte energia.

"Astăzi, România nu are o strategie privind energia pe următorii 20-30 de ani. Abia acum Comisia Europeană a cerut ţării noastre o strategie în acest domeniu. Dacă s-ar descoperi gaze în Marea Neagră, poate că nu ar mai fi nevoie de extracţia gazelor naturale. Nefiind această strategie, nu pot să vă spun ce este bine sau nu", a adăugat Stolojan.

În 3 octombrie 2013, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea - Pungeşti, lucrările de amenajare a platformei fiind începute efectiv în 2 decembrie 2013.

Chevron mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici