Streinu Cercel: Dorim ca orice persoană care se internează într-un spital să fie testată HIV/SIDA

Managerul Institutului pentru Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, cere autorităţilor să facă demersurile necesare astfel încât fiecare persoană care se internează într-un spital să fie testată HIV/SIDA, aceasta fiind o măsură în plus pentru prevenirea transmiterii bolii.

495 afișări
Imaginea articolului Streinu Cercel: Dorim ca orice persoană care se internează într-un spital să fie testată HIV/SIDA

Streinu Cercel: Dorim ca orice persoană care se internează într-un spital să fie testată HIV/SIDA

„Testarea pentru HIV ar trebui să fie o testare uzuală, aşa cum este testarea pentru glicemie. Noi, din punctul de vedere al specialiştilor, solicităm ca în programul naţionanal de HIV/SIDA să fie această posibilitate de scoatere a consilierii pre şi post testare, testarea să se facă fără niciun fel de oprelişti la nivelul fiecărui spital din România şi milităm pentru introducerea profilaxiei preexpunere”, a declarat, miercuri, prof.dr. Streinu Cercel, în cadrul unei dezbateri cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere HIV/SIDA

Concret, profilaxia preexpundere (PrEP) presupune administrarea unui medicament pe care o persoană care nu are HIV şi-l poate administra cu scopul de prevenire a bolii.

Potrivit celor mai recente statistici, în România, sunt înregistrate peste 14.800 de persoane depistate seropozitiv, dintre care 76% sunt bărbaţi. Cam 12% dintre aceste persoane au vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, iar 40% sunt cei care au între 25 şi 35 de ani.

„Dintre persoanele HIV/SIDA pozitiv, 64% sunt heterosexuali, 20%, homosexuali şi 13% sunt consumatorii de droguri intravenoase. România este singura ţară care raportează anual şi în timpul anului, toate celelalte ţări de la nivelul Uniunii Europene au o întârziere de circa doi ani de zile”, a precizat Adrian Streinu Cercel.

Conform datelor generale până la 30 septembrie 2017, Ministerul Sănătăţii arată că, în acest an, au fost depistate peste 470 de cazuri noi de HIV/SIDA şi 121 de decese din această cauză.

Chiar dacă incidenţa bolii în România a scăzut, în special după introducerea vaccinului, în urmă cu mai bine de 20 de ani, dar şi datorită programelor naţionale de prevenţie, în continuare există o tendinţa de creştere a numărului persoanelor infectate din cauza administrării cu droguri intravenoase.

„Acest procent va creşte dacă nu intervenim prim programe colective împreună cu Agenţia Naţională Antidrog cu care avem deja un protocol şi este vorba de schimbul de seringi. Dar în momentul administrării de etnobotanice, acest sistem de schimb de seringi, practic, numai funcţionează pentru că timpul de înjumătăţire al substanţei este de circa o oră, iar aceste persoane ajung să se injecteze de 14-16 ori pe zi. E cam greu să faci schimb de seringi de atâtea ori”, a mai explicat managerul Institutului pentru Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Ministerul Sănătăţii plăteşte anual, prin Cassa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru fiecare pacient tratat, peste 26.000 de lei.

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) demarează, în perioada noiembrie-decembrie, o campanie cu privire la informarea şi prevenţia acestei afecţiune, iar oamenii trebuie să ştie că se pot testa gratuit la Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene.

În fiecare an, pe 1 decembrie, se sărbătoreşte Ziua Mondială de Combatere HIV/SIDA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici