Studiu GfK: Românii au cea mai mare încredere în pompieri şi în forţele armate

Românii au cea mai mare încredere în pompieri şi în forţele armate, serviciul pompieri clasându-se pe locul întâi şi la nivel european, potrivit unui studiu realizat de GfK Custom Research în perioada martie - aprilie 2008.

156 afișări
Imaginea articolului Studiu GfK: Românii au cea mai mare încredere în pompieri şi în forţele armate

Studiu GfK: Românii au cea mai mare încredere în pompieri şi în forţele armate (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit studiului GfK, în România serviciul pompieri a înregistrat o rată de încredere de 94 la sută, fiind urmat de forţele armate (90 la sută), serviciul poştal (89 la sută) şi profesori (85 la sută).

Doctorii au înregistrat o rată de încredere de 75 la sută, publicitatea de 58 la sută, poliţia - 53 la sută. La polul opus se află politicienii şi firmele de avocatură, care au obţinut cele mai mici rate, de 14 şi respectiv 42 la sută.

La nivel european, clasamentul privind încrederea situează pompierii pe primul loc, cu 91 la sută, urmaţi de doctori (83 la sută), profesori (82 la sută), serviciul poştal (76 la sută), forţele armate (73 la sută), poliţie (69 la sută), firme de avocatură (48 la sută), publicitate (32 la sută) şi politicieni (14 la sută).

Politicienii polonezi se bucură de cea mai ridicată încredere (27 la sută), în timp ce politicienii italieni se află la polul opus (şase la sută).

Referitor la medici, rata cea mai mare de încredere s-a înregistrat în Turcia (93 la sută), urmată de Republica Cehă (92 la sută). Medicii din Grecia şi Rusia au cea mai scăzută credibilitate - 51 şi respectiv 61 la sută.

De asemenea, la nivel european, numai 14 la sută dintre respondenţi cred că reprezentanţii lor politici sunt demni de încredere.

Peste 90 la sută dintre respondenţii din Europa şi SUA se bazeaza pe angajamentul şi pe expertiza pompierilor, iar 83 la sută dintre europeni cred că în special doctorii sunt de încredere şi că se pot baza pe ei.

Referitor la politicieni, studiul indică faptul că în Europa de Vest procentajul respondenţilor care nu au încredere în liderii politici din ţările lor a înregistrat o valoare foarte scăzută, de 13 la sută.

Indicele de Încredere GfK arată faptul că şi directorii executivi din publicitate primesc puţină încredere în Europa de Vest. Astfel, aproximativ 70 la sută dintre subiecţi nu au încredere în acest grup profesional.

Serviciul de pompieri a rămas pe locul întâi, la fel ca şi în ultima anchetă realizată în urmă cu şase luni. Mai mult de 90 la sută dintre vest-europeni şi americani contează pe serviciul lor de pompieri, în timp ce în Europa Centrală şi de Vest, aceştia s-au clasat pe locul doi, cu un scor de 80 la sută în Indicele de Încredere.

În Europa de Vest şi SUA, aproximativ trei sferturi dintre respondenţi au încredere în poliţie. Suedezii acordă cea mai mare încredere poliţiei (87 la sută), fiind urmaţi de germani (85 la sută), în timp ce Rusia şi Polonia înregistrează cele mai scăzute rate de încredere, respectiv 31 şi 36 la sută.

Nivelul de încredere acordat forţelor armate în Europa de Vest este similar cu cel pentru poliţie. În SUA, forţele armate au înregistrat cu 10 la sută mai mult în termeni de nivel de încredere, aproximativ 83 la sută dintre ei exprimând o părere pozitivă, iar acest lucru plasează forţele armate pe locul trei, înaintea profesorilor şi doctorilor.

Totodată, din studiu reiese că forţele armate se bucură de cea mai mare încredere în România (90 la sută), iar în Polonia de cea mai scăzută - 51 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici