STUDIU: Ministerul Economiei, cel mai "verde" la capitolul hârtie; MAI, MAE, MMFPS şi MS, codaşe

Ministerul Economiei reciclează şi foloseşte hârtie reciclată, altele reciclează, dar nu achiziţionează hârtie reciclată, iar ministerele Sănătăţii, Muncii, Internelor şi Externelor nu fac nici una, nici alta, potrivit unui studiu realizat de mai multe organizaţii neguvernamentale.

199 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Ministerul Economiei, cel mai "verde" la capitolul hârtie; MAI, MAE, MMFPS şi MS, codaşe

STUDIU: Ministerul Economiei, cel mai "verde" la capitolul hârtie; MAI, MAE, MMFPS şi MS, codaşe (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta" şi Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) au iniţiat Parteneriatul pentru dezvoltare durabilă şi Comunitateadurabila.ro, în vederea adoptării unei Legi a Achiziţiilor Publice Ecologice (verzi).

În cadrul unei conferinţe pe această temă, ce a avut loc vineri în Capitală, a fost prezentat un studiu privind consumul de hârtie şi reciclarea acesteia de către ministere.

Comunitateadurabila.ro a solicitat informaţii privind cantitatea de hârtie consumată de ministere, dacă acestea optează pentru materia reciclată sau cea nouă şi dacă deşeurile de hârtie rezultate sunt reciclate, obţinând în final aceste date de la 12 instituţii.

Astfel, Ministerul Economiei reciclează hârtia şi foloseşte hârtie reciclată, având şi un consum redus - în 2011, a achiziţionat 500 de topuri A4 şi 100 de topuri A3 - comparativ cu ministerele care achiziţionează anual mii de topuri de hârtie. Totodată, Ministerul Economiei a reciclat 640 de kilograme de hârtie.

Ministerele Dezvoltării Regionale şi Turismului, Culturii, Finanţelor Publice, Apărării Naţionale şi Justiţiei au raportat că reciclează hârtie, însă nu folosesc hârtie reciclată.

Ministerul Finanţelor Publice a comunicat că nu a achiziţionat hârtie reciclată în 2011, dar cea pentru care s-a optat a fost cu etichetă ecologică, reprezentând garanţia că nu provine din defrişări, S-au consumat 20.000 de topuri de hârtie şi s-au predat spre reciclare 8,48 de tone, anul trecut, conform aceluiaşi studiu.

Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu Statul Major General, au consumat în 2011 peste 19.000 de topuri de hârtie, neavând o situaţie centralizată a cantităţii trimise spre reciclare, deoarece aceasta se predă de către fiecare unitate în parte.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a consumat peste 8.900 de topuri de hârtie şi a trimis spre reciclare 3,05 tone.

Ministerul Culturii a contractat, pentru 2011, 5.000 de topuri de hârtie, a câte 500 de file, pe care le-a folosit în cea mai mare parte. "Se are în vedere la următoarele achiziţii ca hârtia reciclată să reprezinte 20% din total", potrivit ministerului. Pe de altă parte, în urma mutării sediului Ministerului Culturii la Biblioteca Naţională, a fost trimisă anul trecut la centrele de reciclare cantitatea de 6,5 tone de hârtie.

Ministerul Justiţiei a achiziţionat, la rândul său, doar hârtie nouă, consumul de anul trecut fiind de 5.010 topuri, iar cantitatea trimisă la reciclare - 3,8 tone.

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a comunicat că nu foloseşte hârtie reciclată, deoarece nu este prevăzut acest criteriu la achiziţii, în vederea asigurării competivităţii, impusă de legislaţia naţională. MAI a consumat, la nivelul diferitelor direcţii, circa 20.000 de topuri de hârtie şi nu a reciclat nimic.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii (MS), cel al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi cel al Afacerilor Externe (MAE) nu achiziţionează hârtie reciclată şi nici nu reciclează hârtia pe care o folosesc. În cazul MAE, este vorba de peste 9.100 de topuri, în timp ce la Ministerul Muncii s-au consumat, în 2011, peste 3.100 de topuri de hârtie nouă.

Nici Ministerul Agriculturii nu reciclează deloc hârtie. În schimb, a achiziţionat anul trecut 2.500 de topuri de hârtie reciclată şi aproape tot atâtea de hârtie nouă.

Alte ministere, inclusiv al Mediului, nu au răspuns solicitării ONG-urilor de a furniza aceste date.

Studiul mai arată că, în vreme ce unele dintre ministerele chestionate reciclează semnificativ hârtia, marea majoritate nu optează pentru produsul reciclat, ceea ce poate fi explicat prin faptul că normele de achiziţii publice le impun criteriul preţului cel mai mic, iar hârtia reciclată este mai scumpă, dar şi prin aceea că "nu există indicatori şi o lege care să oblige", se arată în studiu.

Pentru fiecare tonă de hârtie nouă produsă, se taie 24 de copaci, iar dacă s-ar utiliza în loc hârtie reciclată, s-ar salva, pe tonă, 17 arbori, conform aceluiaşi studiu.

De asemenea, pentru reciclarea hârtiei, se utilizează cu 40 la sută mai puţină energie şi cu 50 la sută mai puţină apă decât pentru producerea hârtiei din materie virgină.

La Ministerul Mediului, s-a constituit Consiliul pentru achiziţii publice ecologice, în vederea elaborării unui proiect de lege în domeniu, susţinut de ONG-urile din Comunitateadurabila.ro. Printr-o astfel de lege, la achiziţionarea de produse şi servicii, instituţiile publice ar trebui să impună criterii precum protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă.

Achiziţiile publice ecologice pot include clădiri şi echipamente eficiente energetic, hârtie reciclată, echipamente uşor de reciclat, mijloace de transport nepoluante, alimente ecologice pentru cantine, energie electrică din surse regenerabile, sisteme de răcire şi încălzire ecologice etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici