Studiu. Trei obiceiuri simple care pot împiedica răspândirea coronavirusului

  • Cercetătorii din Olanda spun că spălatul pe mâini, purtarea măştii, dar şi respectarea distanţării sociale ar opri pandemia
  • Tot ei spun că, populaţia nu ar avea nevoie de un vaccin, dacă aceste trei reguli simple ar fi respectate
  • „SARS-CoV-2 nu va provoca un focar mare într-o ţară în care 90% din populaţie adoptă aceste măsuri”, adaugă cercetătorii.
9062 afișări
Imaginea articolului Studiu. Trei obiceiuri simple care pot împiedica răspândirea coronavirusului

Sursă foto: Profimedia

Spălatul regulat pe mâini, purtarea măştii şi distanţarea socială, aceste trei comportamente simple, dar cruciale, ar putea opri în mare parte pandemia de Covid-19, potrivit unui nou studiu. 

Studiul, publicat marţi în jurnalul PLoS Medicine, a creat un nou model pentru a analiza răspândirea bolii, dar şi eforturile de prevenire a noului virus, scrie CNN. 
 
„Studiul a analizat interacţiunea oamenilor din Olanda, însă modelul este potrivit pentru alte ţări occidentale", spun cercetătorii de la Centrul Medical Universitar din Utrecht. 
 
Dacă distanţarea socială impusă de autorităţi ar fi combinată cu conştientizarea bolii, plus paşii personali de îngrijire, viteza de răspândire a pandemiei ar scădea, chiar şi după ce măsurile de restricţie impuse de guvern au fost ridicate, arată studiul. 
 
„În termeni practici, înseamnă că SARS-CoV-2 nu va provoca un focar mare într-o ţară în care 90% din populaţie adoptă spălatul pe mâini şi distanţarea socială, care sunt 25% eficiente”, spun cercetătorii. 
 
Pe de altă parte, faptul că guvernele impun restricţii din timp, însă nimeni nu îşi ia măsuri suplimentare de protecţie, ar putea întârzia atingerea pragului maxim de cazuri, dar asta nu înseamnă că vârful nu va fi atins până la urmă, se arată în concluziile studiului. 
 
Totodată, cercetarea a constatat că o intervenţie care impune măsuri pe o perioadă de trei luni ar întârzia atingerea vârfului cu cel mult şapte luni.
 
La final, autorii studiului au afirmat că autorităţile ar trebui să educe şi să sensibilizeze populaţia privind modul în care se răspândeşte şi evoluează noul virus.

Autor: Tatiana Beliută

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici