Studiu unic în România: Medicii de la Colentina explică sursa cheagurilor mortale provocate de Covid 19

  • O echipă de medici de la Spitalul Colentina a demonstrat că nivelul proteinei S este asociat cu severitatea bolii Covid-19
  • Proteina S are funcţie anticoagulantă, anumite persoane au genetic un nivel scăzut de proteină S
  • Dr. Băicuş: Cu cât pacienţii au fost mai grav bolnavi, cu atât activitatea proteinei S era mai scăzută
  • Dr. Cristian Băicuş: Avem încă un argument, o posibilă cauză a trombozelor (cheagurilor)
23857 afișări
Imaginea articolului Studiu unic în România: Medicii de la Colentina explică sursa cheagurilor mortale provocate de Covid 19

Ai auzit de multe ori că virusul SARS COV 2 poate crea în corpul celor infectaţi trombi, pe româneşte cheaguri de sânge, care pot ajunge la creier, plămâni, inimă, adică posibile complicaţii mortale.

Ei bine, o echipă de medici de la Spitalul Colentina (spital suport Covid) a făcut un studiu unic în România şi în lume. Ei au analizat evoluţia bolii în cazul a 91 de pacienţi infectaţi cu SARS COV 2.

Ideea le-a venit după ce au văzut la necropsie cheaguri în aproape toate organele celor care au murit de Covid-19. Echipa a aflat una dintre posibilele explicaţii pentru aceste cheaguri: nivelul scăzut de proteină S, care are funcţie anticoagulantă. Genetic, unii oameni au acest nivel scăzut.

Astfel, medicii ar putea şti în viitorul apropiat care dintre pacienţii care vor face Covid au un risc mai mare de a face tromboze, cheaguri, şi astfel aceştia să poată fi trataţi din timp, preventiv, fără a se ajunge la complicaţii fatale.

Studiul ar putea deschide drumul unor tratamente revoluţionare pe viitor, însă este adevărat că ipoteza mai trebuie completată cu cercetări suplimentare.

”Pacienţii aceştia, toţi cu Covid au avut proteina S scăzută, şi am arătat că există şi o relaţie doză – efect, care e un criteriu de cauzalitate, adică cu cât pacienţii au fost mai grav bolnavi, cu atât activitatea proteinei S era mai scăzută. Avem încă un argument, o posibilă cauză a trombozelor, deja se face tratament anticoagulant, la pacienţii mai puţin gravi doar profilactic, la pacienţii gravi se face tratament anticoagulant ca şi cum ar avea tromboză. Ideea asta a venit descoperindu-se la necropsie o serie de microtromboze în multe organe, nu numai în plămâni, şi în rinichi şi în vasele intestinului şi în alte părţi, clinic diverse tromboze care au apărut mult mai frecvent decât la pacienţii care nu aveau Covid”, a declarat Cristian Băicuş, medic primar boli interne la Spitalul Colentina şi unul dintre coordonatorii studiului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici