STUDIU: Valoarea mare a ajutorului de şomaj nu încurajează lenea. Care sunt rezultatele cercetării pentru România

Valoarea mare a ajutorului de şomaj nu conduce la o demotivare în căutarea unui loc de muncă, sugerează un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Edinburgh în 28 de ţări din Europa, România aflându-se în coada clasamentului în privinţa valorii ajutorului.

562 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Valoarea mare a ajutorului de şomaj nu încurajează lenea. Care sunt rezultatele cercetării pentru România

STUDIU: Valoarea mare a ajutorului de şomaj nu încurajează lenea. Care sunt rezultatele cercetării pentru România (Imagine: Shutterstock)

Cercetătorii scoţieni au constatat că valoarea ajutorului de şomaj "nu are efect" asupra stării de bine a celor fără un loc de muncă. De asemenea, ei au constatat că unele ţări, cu cele mai generoase ajutoare, au unii dintre cei mai trişti cetăţeni fără un loc de muncă şi vicevresa, relatează BBC News online.

Studiul a comparat modul în care lipsa unui loc de muncă afectează nivelul de satisfacţie faţă de viaţă al oamenilor. Astfel, cercetătorii au constatat că Luxemburgul şi Suedia se află în primul sfert al clasamentului întocmit atât în privinţa nivelului valorii ajutorului, cât şi al insatisfacţiei în rândul celor fără un loc de muncă.

Invers, România şi Bulgaria se află în ultimul sfert al clasamentului în ceea ce priveşte nivelul valorii ajutoarelor de şomaj, însă persoanele fără un loc de muncă din aceste ţări sunt cele mai puţin afectate şi, respectiv, antepenultimele cele mai afectate.

Raportul sugerează că unii factori culturali şi demografici au influenţat nivelurile satisfacţiei faţă de viaţă a persoanelor fără loc de muncă. A nu avea un loc de muncă într-o ţară cu o populaţie mai bătrână şi cu mai puţin oameni care muncesc la bătrâneţe are un impact negativ proporţional mai puternic asupra stării de bine persoanle decât nivelul valorii ajutorului de şomaj.

Lucrurile stau la fel în cazul nivelului mare al inflaţiei şi inegalităţii veniturilor, sugerează studiul.

A nu avea un loc de muncă în Germania afectează starea de bine a persoanei în mod semnificativ mai mult decât oriunde altundeva în Europa, potrivit raportului. Insatisfacţia faţă de viaţă în rândul germanilor fără un loc de muncă este, potrivit studiului, cu peste 50% mai mare decât în rândul vecinilor unguri fără un loc de muncă.

Studiul, care a cuprins toate ţările din Uniunea Europană şi Norvegia, a constatat că a nu fi angajat în Spania, Polonia şi România are un "efect redus" asupra stării de bine subiective. Marea Britanie a fost clasată a 18-a în tabelul ţărilor celor mai afectate.

Cercetarea a utilizat date de la Eurostat, Biroul central de statistică al Comisiei Europene (CE) şi European Values Study, un proiect de cercetare asupra valorilor umane în Europa.

Autorul raportului, doctorul Jan Eichhorn de la Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Politice din cadrul Universităţii din Edinburgh a declarat că "cei care pretind că ajutoarele de şomaj mai mari conduc la o motivare mai redusă a persoanelor care caută un loc de muncă ar face bine să se mai gândească".

"În cazul celor mai mulţi oameni, nu gradul în care statul le dă ceva este cel care determină modul în care simt ei personal experienţa de nu a avea un loc de muncă", a continuat Eichhorn, subliniind că "lipsa unui loc de muncă nu duce doar la o diminuare a venitului, ci şi la o modificare a poziţiei sociale, care este percepută în mod diferit în societăţi diferite".

Studiul a fost publicat în revista Social Indicators Research.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici