Suceava: Opt gospodării au fost inundate de râul Bistriţa în Argestru

Opt curţi şi trei beciuri ale unor gospodării din localitatea suceveană Argestru au fost inundate, sâmbătă, după ce un sloi de gheaţă de pe râul Bistriţa a format un baraj în dreptul unui pod în condiţiile în care în zonă a plouat, iar nivelul apei a crescut.

97 afișări
Imaginea articolului Suceava: Opt gospodării au fost inundate de râul Bistriţa în Argestru

Suceava: Opt gospodării au fost inundate de râul Bistriţa în Argestru (Imagine din arhiva Mediafax Foto/Liviu Chirică)

Prefectul de Suceava, Sorin Popoescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în zona Dornelor a plouat puternic, 14-15 litri/mp, iar în aceste condiţii debitul râului Bistriţa a crescut şi a antrenat sloiuri de gheaţă.

Sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 6.00, în zona localităţii Argestru, un sloi de gheaţă de mai mari dimensiuni, care era monitorizat încă de miercuri, după ce se desprinsese din zona Cârlibaba şi se blocase la Argestru, s-a desprins din nou şi a ajuns în dreptul unui pod unde s-a blocat şi a determinat un efect de baraj, ceea ce a dus la inundarea a opt gospodării şi a trei beciuri situate în afara locuinţelor.

Persoanele din zonă au fost alertate şi au ieşit în şosea şi echipele de intervenţie locale au reuşit în 40 de minute să disloce acest sloi, iar nivelul apei a scăzut.

Prefectul a menţionat că au fost informate autorităţile din judeţul Neamţ de situaţia creată şi că deplasarea sloiului este monitorizată, acesta fiind în prezent în dreptul localităţii sucevene Dorna Arini.

El a spus că acest sloi de gheaţă a scăzut la jumătate faţă de dimensiunile pe care le avea miercuri când s-a desprins din zona Cărlibaba şi este mai mic decât cel care s-a desprins joi din zona Crucea.

"Monitorizăm încontinuu topirea acestor gheţuri şi pe traseu, iar fiecare comitet local pentru situaţii de urgenţă se află în dispozitiv", a spus Popescu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, căpitanul Iulian Jugan, a declarat, sâmbătă, că un număr de 51 de persoane din comuna Poiana Teiului sunt în continuare evacuate şi că acestea vor putea reveni la locuinţele lor după ce pericolul va fi complet eliminat.

În cursul zilei de joi, după ce s-a format o viitură pe râul Bistriţa în urma desprinderii gheţurilor din zona localităţii sucevene Crucea, autorităţile nemţene au decis evacuarea a 106 persoane din comuna Borca, a altor 240 de persoane din comuna Farcaşa şi 104 persoane din comuna Poiana Teiului ale căror locuinţe riscau să fie inundate.

Marea majoritate a persoanelor evacuate s-au întors la locuinţele lor şi au mai rămas evacuate încă 51 de persoane din comuna Poiana Teiului până la eliminarea completă a pericolului.

Autorităţile din Neamţ continuă monitorizarea permanentă a fenomenului de dezgheţ a zăporului pentru a adopta urgent măsuri de limitare a eventualelor pagube.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici