Sute de credincioşi au înnoptat în curtea Mănăstirii Dervent, la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

Sute de persoane şi-au petrecut noaptea de joi spre vineri în curtea Mănăstirii Dervent din judeţul Constanţa pentru a participa la slujba oficiată, vineri dimineaţă, de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii.

431 afișări
Imaginea articolului Sute de credincioşi au înnoptat în curtea Mănăstirii Dervent, la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

Sute de credincioşi au înnoptat în curtea Mănăstirii Dervent, la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii (Imagine: Cirsti Cimpoes/Mediafax foto)

Credincioşii vin la Mănăstirea Dervent cu credinţa că apa izvorului, despre care se spune că a apărut după ce Sfântul Apostol Andrei a lovit cu toiagul într-o piatră, vindecă bolile.

Vineri dimineaţă, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a oficiat slujba Acatistului şi a Ceasurilor, continuând cu Sfânta Liturghie Arhierească, apoi, în jurul prânzului, clerul, împreună cu participanţii la sărbătoarea de la Dervent, vor porni în procesiune spre Izvorul Tămăduitor al Sfântului Apostol Andrei, undeva fi oficiată slujba de sfinţire a aghiasmei mici.

La ceremonialul religios de la Dervent sunt aşteptaţi să participe aproximativ 10.000 de credincioşi, iar 100 de jandarmi vor asigura ordinea publică.

Dispozitivele de ordine vor fi formate din echipe de patrulare pedestră şi auto, precum şi echipe de intervenţie mobile, iar zona în care se va desfăşura ceremonialul religios va fi delimitată cu garduri metalice, în timp ce în zonele de acces se va face control preventiv corporal şi al bagajelor.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii datează din prima jumătate a mileniului I şi face referire la vindecarea unui orb care şi-a recăpătat vederea după ce glasul Maicii Domnului i-a spus împăratului Leon cel Mare să îl ducă să se spele cu apă dintr-un izvor din apropierea Constantinopolului. Pe acel loc, Leon a zidit ulterior o biserică.

În Dobrogea şi în ţară este recunoscut ca izvor tămăduitor Izvorul de la Mănăstirea Dervent, despre care tradiţia spune că a apărut la rugăciunea Sfântului Apostol Andrei, cel care, în drumurile sale, s-a oprit în locul din apropierea actualei mănăstiri pentru a-i învăţa cuvântul Evangheliei pe cei din zonă. După predica sa a bătut cu toiagul în pământ şi a izvorât o apă limpede în care i-a botezat pe cei ce au dorit să primească botezul creştin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici