Tarcea: Gabriela Bîrsan şi o altă judecătoare de la ÎCCJ, reîncadrate odată cu achitarea lor

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, vineri, că judecătoarea Gabriela Bîrsan, dar şi o altă judecătoare de la ÎCCJ, au fost reîncadrate în 3 mai, odată cu achitarea definitivă a lor, precizând că posturile acestora nu au fost scoase la concurs, ci blocate.

2669 afișări
Imaginea articolului Tarcea: Gabriela Bîrsan şi o altă judecătoare de la ÎCCJ, reîncadrate odată cu achitarea lor

Tarcea: Gabriela Bîrsan şi o altă judecătoare de la ÎCCJ, reîncadrate odată cu achitarea lor

Cristina Tarcea a fost întrebată vineri despre situaţia judecătoarei Gabriela Bîrsan, de la Secţia de contencios a ÎCCJ, acuzată de fapte de corupţie şi achitată definitiv, preşedintele instanţei supreme răspunzând că aceasta a fost reîncadrată în ziua în care a fost achitată.

O decizie similară s-a luat şi pentru o altă judecătoare aflată în aceeaşi situaţie, la care Cristina Tarcea nu i-a precizat numele, însă cel mai probabil s-a referit la Corina Corbu.

”Am citit şi eu ştirea, mi s-a părut atât de tendenţioasă, de rea-credinţă şi de neadevărată încât nu am considerat că este necesar a da un răspuns acestui lucru. Despre ce este vorba. Potrivit legii, este vorba de Statul Magistraţilor, în momentul în care judecători sunt trimişi în judecată ei sunt suspendaţi din funcţie, ceea ce înseamnă că postul lor este blocat. Există, în schimb, o dispoziţie în Legea nr. 317, care reglementează organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, mă refer la articolul 134 indice 1, şi care reglementează fondul de rezervă. În situaţia în care sunt posturi blocate la o anumită instanţă, pentru <n> motive – ocuparea unor funcţii de demnitate publică, trimiterea în judecată –, se poate apela la fondul de rezervă pentru a nu bloca activitatea instanţei respective. Secţia de la care proveneau cele două judecătoare, pentru că nu este vorba doar de doamna Bîrsan, este vorba şi de o altă judecătoare, este secţia cea mai încărcată a Înaltei Curţi şi avea la acea dată un număr redus de judecători. E vorba de anul 2016 când toate posturile blocate de la toate secţiile Înaltei Curţi au fost transferate la secţia de contencios administrativ şi s-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii alocarea din fondul de rezervă a posturilor pentru buna funcţionare a secţiei. Deci, posturile celor două doamne judecător nu au fost scoase la concurs. La concurs au fost scoase posturile alocate din fondul de rezervă”, a spus Cristina Tarcea, fiind întrebată de jurnalişti despre reîncadrarea judecătoarei Gabriela Bîrsan.

Preşedintele ÎCCJ a precizat, apoi, că cele două judecătoare au fost reîncadrate odată cu pronunţarea soluţiei definitive de achitare.

”Din câte îmi aduc aminte soluţia definitivă de achitare s-a pronunţat la data de 3 mai. Cu aceeaşi dată, ambele judecătoare au fost încadrate. Una dintre doamnele judecător au şi intrat în şedinţa de judecată, ambele doamne judecătoare şi-au încasat indemnizaţia de judecător pe luna mai pentru că numai din luna mai au fost încadrate, dar în limita cheltuielilor de personal, care n-au rămas după salarizarea personalului Înaltei Curţi, am avut bani să le achităm salariul şi pe luna aprilie. Urmează, ca în urma rectificării bugetare, pentru că oricât aş empatiza cu situaţia celor două judecătoare nu pot să nu acord salariu colegilor de la Înalta Curte pentru a achita dânselor o perioadă destul de mare şi care presupune o sumă mare de bani. Urmează rectificarea bugetară şi cu certitudine vom avea grijă să solicităm şi suma care li se cuvine cu ocazia aceia. M-aţi întrebat de suma de bani, permiteţi-mi să vă spun faptul că una dintre cele două judecătoare mi-a comunicat faptul că nu ar dori să se facă publică o asemenea informaţie”, a mai spus Cristina Tarcea.

Instanţa supremă le-a achitat definitiv, în 3 mai, pe judecătoarele Gabriela Bîrsan, Iuliana Puşoiu şi Corina Corbu de la Secţia de contencios a aceleiaşi instanţe, ele fiind acuzate de fapte de corupţie.

Cristina Tarcea a participat, vineri, la lucrările conferinţei internaţionale „Independenţa şi imparţialitatea justiţiei în jurisprudenţa „Curţii Europene a Drepturilor Omului” organizată de Curtea de Apel Alba Iulia şi Baroul Alba în colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Uniunea Avocaţilor Europeni, şi Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, iar în pauze a răspuns întrebărilor jurnaliştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici