Tăriceanu cere Consiliului Concurenţei să intervină în disputa dintre furnizori şi retaileri

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut, miercuri, Consiliului Concurenţei să intervină în cazul abuzurilor reclamate de furnizori în relaţia cu retailerii, dacă marile magazine derulează acţiuni de monopol care împiedică libera concurenţă.

18 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu cere Consiliului Concurenţei să intervină în disputa dintre furnizori şi retaileri

Tăriceanu cere Consiliului Concurenţei să intervină în disputa dintre furnizori şi retaileri

El a anunţat că a cerut Ministerului Economiei şi Ministerului pentru IMM să îi prezinte, săptămâna viitoare, o informare legată de această situaţie.

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară au solicitat Consiliului Concurenţei şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului să investigheze abuzurile retailerilor faţă de furnizori.

Producătorii spun că retailerii aplică taxe care duc la creşterea preţurilor şi scad profitabilitatea furnizorilor, iar dezvoltarea excesivă a marilor lanţuri de retail, care ajung să deţină monopolul în comeţ, duce la falimentarea magazinelor de cartier.

Totodată, susţin producătorii, extinderea lanţurilor de supermarketuri şi hipermarketuri conferă acestora o putere excesivă în negocierile cu furnizorii, cărora le impun clauze contractuale dezavantajoase.

Consiliul Concurenţei a anunţat, săptămâna trecută, că va continua să monitorizeze evoluţia retailului din România, arătând că poate interveni numai dacă mai multe firme exploatează în mod abuziv o poziţie dominantă, demonstrată de indicatori precum cota de piaţă sau gradul de concentrare a pieţei.

Pentru a analiza dacă anumite companii deţin sau nu o poziţie dominantă sunt luaţi în calcul mai mulţi indicatori, printre care cota de piaţă a firmei, gradul de concentrare ridicat a pieţei şi existenţa unor bariere la intrare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici