Taubman: Culturile OMG aduc mai multă mâncare şi mulţi bani în buzunar

Oficiali şi specialişti americani vor ca România să cultive plante modificate genetic, argumentând că studii ştiinţifice au arătat să acestea sunt sigure pentru populaţie, dar mai ales profitabile, însă autorităţile române susţin ferm că trebuie să se supună legislaţiei Uniunii Europene.

2 afișări
Imaginea articolului Taubman: Culturile OMG aduc mai multă mâncare şi mulţi bani în buzunar

Taubman: Culturile OMG aduc mai multă mâncare şi mulţi bani în buzunar

Specialişti americani au prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă organizată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, avantajele biotehnologiei, apreciind că aceasta este o soluţie pentru România, care în ultimii ani s-a confruntat cu secetă.

"Culturile OMG (organisme modificate genetic) sunt sigure, sănătoase şi rezistente la paraziţi. Pentru gospodăriile din România aceasta va însemna mai multă mâncare pe masă şi mulţi bani în buzunar", a declarat Nicholas Taubman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, prezent la conferinţă.

Culturile modificate genetic sunt introduse pe sclară largă în producţia agricolă din America, în timp ce Uniunea Europeană a interzis clar această practică, cu excepţia porumbului MON 810, rezistent la un dăunător.

Ambasadorul Nicholas Taubman crede că politica aplicată de Uniunea Europeană în acest domeniu este una nepotrivită, fiind bazată pe dezinformare.

"După 1 ianuarie 2007, Uniunea Europeană a interzis OMG-urile, cu excepţia unor categorii. Credem că această alegere nu este una bună şi vom aduce argumente la care să vă gândiţi. Dacă nu va fi folosită biotehnica, suprafeţele cultivate trebuie extinse. Drept urmare va începe o mare competiţie pentru resursele naturale", a spus ambasadorul.

Specialiştii americani în biotehnică au apreciat grijile europenilor privind efectele nocive asupra mediului şi sănătăţii pe care le-ar avea OMG-urile drept "science-fiction" şi le-a recomandat acestora să se bazeze pe ştiinţă şi să nu mai complice lucrurile.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Cornelia Harabagiu, prezentă la conferinţă, a spus că România trebuie să respecte legislaţia UE în acest domeniu. "România, ca stat al Uniunii Europene, trebuie să respecte legislaţia comună şi să sprijine fermierii de a avea acces la ultimele tehnologii de teren", a declarat secretarul de stat.

Vicepreşedintele Comisie pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Valeriu Tabără, crede că politica practicată de UE o face să rămână în urmă cu 50 de ani faţă de SUA, iar abordarea din România în acest domeniu este de fapt politica verde dusă la extrem. Oficialul a criticat Ministerul Mediului, apreciind că impune legi bazate nu pe raţiuni ştiinţifice, ci pe unele politice.

Activiştii Greenpeace au protestat de mai multe ori faţă de folosirea plantelor modificate genetic, cerând autorităţilor să interzică în cel mai scurt timp importul şi cultivarea acestora în România.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au declarat, săptămâna trecută, că instituţia nu poate lua o decizie unilaterală de interzicere a OMG şi au propus organizarea unor dezbateri la nivel local la care să participe reprezentanţi ai Direcţiilor agricole judeţene, ai autorităţilor de mediu şi ai organizaţiilor nonguvernamentale, astfel încât agricultorii să fie informaţi asupra tuturor aspectelor privind cultivarea OMG.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici