Teodorovici: O asumarea a răspunderii Guvernului pe legea bugetului este neconstituţională

Eugen Teodorovici a afirmat că o asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat este neconstituţională. Fostul ministru al Finanţelor aminteşte de o decizie a CCR din anul 2010 potrivit căreia a fost neconstituţională asumarea răspunderii Executivului pe Legea educaţiei.

304 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: O asumarea a răspunderii Guvernului pe legea bugetului este neconstituţională

Teodorovici: O asumarea a răspunderii Guvernului pe legea bugetului este neconstituţională

„Aş începe cu un subiect, pentru a clarifica un subiect pe care Guvernul Orban încearcă să îl aplice în următoarele zile, referitor la bugetul de stat, la legea plafoanelor şi anume cu angajarea răspunderii pe legea bugetului de stat, care din punctul nostru de vedere este neconstituţională. Asta o spun, pentru că există o decizie a CCR nr. 1431/2010 asupra cererii de soluţionare a conflictului de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern. După cum ştim, în anul 2010, Guvernul PD la vremea respectivă, parte din care făcea şi PNL, îşi angaja răspunderea pe Legea educaţiei. În urma contestării de către PSD a acelei răspunderi, CCR a decis că angajarea răspunderii asupra unui proiect este neconstituţională, considerând că ocolirea procedurii de dezbatere a proiectului de lege, atât în comisiile de specialitate din Parlament, cât şi în plenul fiecărei Camere a Parlamentului şi recurgerea la o asumare a răspunderii nu îşi găseşte o motivare”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul PSD.

Social-democratul a mai spus că Executivul trebuie să respecte în mod obligatoriu un calendar privind adoptarea bugetului de stat pe anul viitor.

„Dacă ne uităm la calendarul pe care ar trebui să îl respecte Guvernul privind proiectul de buget, să nu uităm că sunt mai multe etape premergătoare, obligatoriu a fi parcurse, de la prezentarea în mod public a acestui buget, pentru o dezbatere corectă, avizele necesare, discuţia şi avizul în CSAT, avizul în Consiliul Economic Social şi desigur discuţiile în comisiile din Parlament şi ulterior votul în plenul reunit”, a concluzionat Teodorovici.

Guvernul Orban încă nu a stabilit dacă va trimite Legea bugetului de stat pe anul 2020 Parlamentului, spre adoptare, sau îşi va asuma răspunderea pe actul normativ. În schimb, Ludovic Orban a afirmat că vrea ca bugetul să fie adoptat până la finalul anului.

Executivul va efectua însă, luni, o rectificare bugetară ca să realimenteze fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăţilor care să asigure cheltuielile de funcţionare pentru autorităţile locale, a anunţat premierul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici