Ţigările, inscripţionate cu avertismente combinate începând din 1 iulie

Toate pachetele de tutun trebuie să fie inscripţionate cu avertismente combinate începând din 1 iulie, când expiră perioada de graţie acordată pentru epuizarea stocurilor, a anunţat, duminică, Ministerul Sănătăţii, precizând că OMS a atenţionat asupra importanţei modului de inscripţionare.

118 afișări
Imaginea articolului Ţigările, inscripţionate cu avertismente combinate începând din 1 iulie

Toate pachetele de tutun, inscripţionate cu avertismente combinate începând din 1 iulie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a atenţionat, duminică, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, asupra importanţei modului în care sunt inscripţionate pachetele cu produse din tutun, în condiţiile în care fumatul este principala cauză de mortalitate prematură în rândul adulţilor, la fiecare şase secunde un om om murind din cauza tutunului.

România a introdus, la 1 iulie 2008, măsura inscripţionării cu avertismente combinate pe pachetele de ţigarete. Acestea sunt formate din avertismentul adiţional deja existent pe pachete din 31 decembrie 2006 şi o imagine sau un text (pictogramă) relevant. Avertismentele au fost realizate de către Comisia Europeană, care a făcut şi selecţia imaginilor, astfel încât în statele membre sunt utilizate aceleaşi imagini.

Ministerul Sănătăţii (MS) arată, într-un comunicat de duminică, că la aproape un an de la introducerea măsurii de inscripţionare a produselor din tutun cu "pictograme", în România s-a înregistrat un impact favorabil asupra schimbării atitudinii şi comportamentului fumătorilor. De asemenea, avertismentele combinate au condus la o mai bună informare a consumatorilor despre efectele fumatului.

Potrivit MS, după inscripţionarea acestor imagini pe pachetele de ţigarete, procentul fumătorilor care se gândesc să abandoneze acest obicei a crescut cu 53,5%, iar procentul celor care chiar au renunţat pentru cel puţin 24 de ore a crescut de la 21,4 la 31,3%. Dintre aceştia, cei mai mulţi (60%) au reuşit să se abţină de la fumat cel puţin o săptămână.

"Astfel, respondenţii afirmă că au stins ţigara mai repede (16,4% faţă de 13,1%), au amânat fumatul (10,7% faţă de 7,7%) , au schimbat marca de ţigări cu una «mai uşoară» (24,4% faţă de 21,6%). Deşi, din punct de vedere al scăderii riscurilor pentru sănătate, modificarea modului de a fuma nu este eficientă, totuşi ea este un indicator al schimbării atitudinii fumătorului: conştientizează riscurile dar încă nu se simte pregătit să facă pasul final", arată MS.

Sursa citată precizează că, potrivit unui studiu, fumătorii spun că, după inscripţionarea avertismentelor, cunosc mai bine şi mai complet efectele fumatului iar vederea pachetului de ţigări nu mai provoacă plăcere, ci generează o reacţie emoţională negativă puternică: "dezgust, scârbă" pentru 35,1% dintre respondenţi, "teamă, frică" pentru 30,6% dintre fumători.

Aproape jumătate (42,7%) dintre cei chestionaţi afirmă însă că nu sunt influenţaţi de existenţa imaginilor de pe pachetele de ţigări. Aceştia folosesc diverse "tertipuri" pentru a diminua impactul emoţional al imaginilor: nu privesc pachetul inscripţionat cu imagini atunci când iau o ţigară (21,8% faţă de 12,6% când erau doar texte), îl acoperă (23,6% faţă de 4,7%) sau cer vânzătorului un pachet de ţigări cu o anumită imagine (16% faţă de doar 2% care solicitau un anume text).

"În realitate, toate aceste gesturi de evitare trădează faptul că avertismentele combinate le provoacă o reacţie emoţională negativă pe care nu o pot gestiona în alt mod decât evitând contactul vizual cu imaginile, deoarece încă nu sunt pregătite pentru pasul final - abandonarea fumatului", mai arată Ministerul Sănătăţii.

Aceste avertismente influenţează şi copiii şi adolescenţii, evaluarea impactului la această categorie de vârstă urmând să se realizeze în cursul acestui an. De asemenea, Ministerul Sănătăţii intenţionează să realizeze o acţiune de informare asupra consecinţelor fumatului activ şi pasiv în timpul sarcinii.

Totodată, Ministerul Sănătăţii anunţă că va continua programul "Stop Fumat", prin care se asigură gratuit consilierea şi tratamentul recomandat de OMS pentru renunţarea la fumat.

Renunţarea precoce la fumat poate salva viaţa. Fumătorul care renunţă la tutun înainte de vârsta de 30 de ani are aceeaşi speranţă de viaţă ca şi când nu ar fi fumat. Cu cât amână momentul abandonării fumatului, cu atât durata vieţii se scurtează iar calitatea vieţii scade, prin apariţia diverselor afecţiuni induse de substanţele toxice din fumul de tutun.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici