Timişoara: Vânzarea produselor etnobotanice, interzisă la mai puţin de doi kilometri de şcoli

Consilierii locali din Timişoara au aprobat, luni, un proiect care prevede interzicerea amplasării de magazine ce comercializează produse etnobotanice la mai puţin de doi kilometri de unităţi de învăţământ, internate, cămine sau case de cultură.

53 afișări
Imaginea articolului Timişoara: Vânzarea produselor etnobotanice, interzisă la mai puţin de doi kilometri de şcoli

Timişoara: Vânzarea produselor etnobotanice, interzisă la mai puţin de doi kilometri de şcoli (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit hotărârii aprobate de plenul CL Timişoara, de la data intrării în vigoare a acestui proiect se va interzice amplasarea magazinelor care comercializează plante, substanţe şi preparate stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, de orice fel, care aduc atingere sau pun viaţa în pericol şi sănătatea populaţiei, ordinea şi liniştea publică pe o rază mai mică de doi kilometri de unităţi de învăţământ, internate, cămine sau case de cultură din municipiu.

Proiectul aprobat, luni, de CL Timişoara, a fost iniţiat de consilierul ţărănist Corado Toader şi a fost singurul care a rămas în vigoare după ce iniţiatorul unui proiect similar, democrat-liberalul Sandu Ştefan, a renunţat la iniţiativa sa la începutul şedinţei de plen.

La finalul şedinţei, primarul Gheorghe Ciuhandu le-a declarat ziariştilor prezenţi că va cere Poliţiei comunitare să pună în aplicare această hotărâre, însă a afirmat că "rămâne de văzut cât de eficientă va fi".

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, le ceruse prefecţilor să analizeze "cu toată atenţia" situaţia magazinelor etnobotanice din judeţe şi să vină cu propuneri care să ducă la interzicerea vânzării acestor produse.

În 10 februarie, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Iniţiativa Guvernului a fost motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate "droguri legale".

Şi după apariţia acestei ordonanţe însă sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

De asemenea, în urma controalelor, mai multe magazine din diferite zone ale ţării au fost închise sau suspendate, iar unele autorităţi locale au decis deja interzicerea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici