Tokes: Aşa-zisa reformă a învăţământului este dezavantajoasă pentru minorităţi

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că "aşa-zisa reformă" a învăţământului este dezavantajoasă pentru minorităţi, inclusiv pentru cea maghiară.

22 afișări
Imaginea articolului Tokes: Aşa-zisa reformă a învăţământului este dezavantajoasă pentru minorităţi

Tokes: Aşa-zisa reformă a învăţământului este dezavantajoasă pentru minorităţi (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Tokes a spus că la întâlnirea cu reprezentanţii UDMR, din cadrul Forumului de Mediere a Maghiarilor din Transilvania, au fost abordate mai multe teme printre care proiectul de lege privind statutul minorităţilor şi proiectul legii învăţământului.

El a precizat că s-a căzut de acord să se iniţieze un grup de lucru maghiar, care să cuprindă atât reprezentanţii UDMR, cât şi cei din celelalte structuri ale maghiarilor din România.

"Privind învăţământul, porneşte săptămâna viitoare un alt grup de lucru. Pe de o parte, acest grup va lucra pe un plan de autoapărare a intereselor învăţământului maghiar în împrejurările aşa-zisei reforme a învăţământului, care este dezavantajoasă pentru minorităţi, respectiv pentru maghiari. Pe de altă parte, acest grup de lucru va lucra pe proiectul de lege privind învăţământul în general", a spus Tokes.

El a precizat că în cursul întâlnirii a mai fost abordată "politica de sprijin financiar acordată de statul român comunităţilor minoritare" şi că a criticat faptul că, începând cu anul trecut "UDMR a monopolizat întreaga sursă financiară provenită din partea bugetului de stat, ceea ce este de neacceptat pentru CNMT".

"Ne-am înţeles ca să se convoace, cât de curând, grupul de lucru privind finanţările pentru comunitatea maghiară şi vom căuta înţelegerea cu UDMR în această privinţă", a spus Tokes.

De cealaltă parte, preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat că domeniul învăţământului este cel mai important în acest moment pentru Forumul de Coordonare Maghiar din Transilvania întrucât "reforma fiscală" preconizată în domeniul învăţământului ar putea duce la desfiinţarea unor clase şi şcoli ale comunităţilor minoritare.

"Acel coeficient pe număr de elevi care se va acorda ca şi finanţare şcolilor, dacă nu este aplicat în mod corect şi dacă criteriile nu sunt stabilite foarte bine, atunci ar putea să ducă la desfiinţarea unor clase şi şcoli. Trebuie să vă spun că, în acest moment, acest lucru este şi preocuparea mea şi preocuparea colegilor mei din UDMR cea mai importantă. Actualul sistem nu e suficient, deci ceea ce se preconizează ca şi coeficient de finanţare - criteriile egalitariste nu vor duce la rezultate bune, va trebui să avem alte criterii. (...) Am convenit cu colegii mei să conlucrăm şi în această temă. Se va colabora şi pe alte domenii, în ceea ce priveşte problemele finanţării învăţământului, educaţiei, instituţiilor de cultură, atât din fonduri din România, cât şi din fonduri din Ungaria", a mai spus Marko.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici