Topul judeţelor în care s-au creat cele mai multe locuri de muncă

Aproape jumătate din cele 9.300 de locuri de muncă create anul trecut în urma investiţiilor noi autohtone şi străine sunt consemnate în cinci judeţe din ţară, respectiv Timiş, Satu Mare, Prahova, Tulcea şi Caraş-Severin, cele mai "harnice" dintr-un clasament de 40 de judeţe, arată datele din raportul "România: Tabloul investiţional regional în anii 2011 şi 2012", realizat de Andreea Paul, consilier economic al primului-ministru.

559 afișări
Imaginea articolului Topul judeţelor în care s-au creat cele mai multe locuri de muncă

Topul judeţelor în care s-au creat cele mai multe locuri de muncă (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Datele au fost adunate de la prefecturi. Acesta este primul studiu realizat în România care identifică atât investiţiile noi străine, cât şi pe cele autohtone realizate, dar şi perspectivele de investiţii noi.

Tot judeţele care concentrea­ză cel mai mare interes pentru investiţii şi în care sunt cei mai puţini şomeri continuă să atragă investiţii noi străine sau autohtone.

În Timiş s-au creat 1.052 de locuri de muncă anul trecut, fiind judeţul frun­taş la acest capitol. Rata şomajului era de 1,75% anul trecut, nivel la ju­mătate faţă de media naţională.

La polul opus, în judeţele Argeş, Bistriţa-Năsăud, Bu­zău, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Mehe­dinţi şi Neamţ nu s-a creat niciun loc de mun­că, arată aceeaşi sursă.

În aceste judeţe fie au fost investiţii foarte mici (Galaţi), fie nu a fost realizată nicio inves­ti­ţie anul trecut şi nici nu se prefigurează a se de­ma­ra vreun proiect nou de in­ves­tiţii. Spre exemplu, în Ga­laţi rata şomajului era de 6,3% anul trecut.

Pentru judeţul Ilfov şi munici­piul Bucureşti nu au fost furnizate date cu privire la investiţiile noi.

"Este nevoie ca fiecare comunitate locală să îşi promoveze avantajele şi să îşi folosească toate atu­urile pentru a atrage in­vestiţii care să susţină dezvol­ta­rea eco­no­mică în regiunea din care face parte. Intră în atribuţiile fiecărei comu­ni­tăţi lo­cale să îşi identifice avantajele şi să îşi pro­moveze cât mai bine atracti­vi­ta­tea pen­tru investitori", susţine Andreea Paul.

Citeşte mai multe despre topul judeţelor în care s-au creat cele mai multe locuri de muncă pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici