TRAGEDIA din Colectiv: Guvernul va deconta integral costurile pentru răniţii transferaţi în străinătate şi aparţinători. Nu am cerut declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat că vor fi decontate "integral" costurile pentru pacienţii care vor fi transferaţi în străinătate din Fondul de rezervă al Guvernului, iar pentru aparţinătorii care însoţesc răniţii vor fi, de asemenea, decontate cheltuieli de transport, cazare şi masă.

1404 afișări
Imaginea articolului TRAGEDIA din Colectiv: Guvernul va deconta integral costurile pentru răniţii transferaţi în străinătate şi aparţinători. Nu am cerut declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre

Sorin Cimpeanu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Un alt subiect ar fi acela al sprijinului acrodat de către Guvernul României, am anunţat deja, vor fi decontate integral costurile pentru pacienţii care vor fi transferaţi în străinătate, din Fondul de rezervă al Guvernului. În ceea ce priveşte aparţinătorii, vom deconta cheltuielile, indiferent de durata necesară, de transport, cazare şi masă pentru câte un aparţinător pentru fiecare pacient", a declarat, sâmbătă, premierul interimar Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Cîmeanu a precizat că deconturile pentru aparţinători se vor face "în regim de urgenţă", într-o primă fază, fie prin Direcţiile Consulare, Ministerul de Externe, prin ambasade, fie printr-un program de ajutor de urgenţă gestionat de către Ministerul Muncii.

"Acest decont se va face în regim de urgenţă, într-o primă fază, fie prin Direcţiile Consulare, Ministerul de Externe, prin ambasade, fiind cel care s-a implicat deja pentru formalităţile de cazare, fie printr-un program de ajutor de urgenţă gestionat de către Ministerul Muncii. Vom vedea, în cursul zilei de astăzi (sâmbătă -n.r.) care este cea mai rapidă formă de decontare a cheltuielilor pentru aparţinători. În acest sens, colegii de la Ministerul de Externe, Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii, Ministerul Justiţiei se întâlnesc astăzi. Asta într-o primă fază. Pentru că se lucrează la nivelul Ministerului Muncii pentru iniţierea unui program de asistenţă şi sprijin complex de reintegrare a victimelor acestui tragic accident, este vorba de integrare pe mai multe planuri, şi socială, şi asistenţă,de şcolarizare, asistenţă psihologică, asistenţă medicală bineînţeles", a precizat Cîmpeanu.

Cîmpeanu: România nu a cerut declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre în cazul Colectiv 

Sorin Cîmpeanu a declarat că România nu a solicitat declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre întrucât tragedia din clubul Colectiv nu s-ar înscrie în definiţia formală a dezastrelor şi pentru că paşii de urmat erau exact aceiaşi şi cu mecanismul activat şi cu el neactivat.

Întrebat de jurnalişti de ce abia joi, în a şasea zi de la tragedia din clubul Colectiv, România a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru mutarea unora dintre pacienţii aflaţi în stare gravă în spitalele din Bucureşti, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat că România nu a cerut declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre.

"În primul rând, România nu a solicitat declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre. Nu a făcut acest lucru din două motive, o dată, pentru că nu se înscrie în definiţia formală a dezastrelor această tragedie care s-a întâmplat în România şi, în al doilea rând, aş vrea să precizez faptul că paşii de urmat în realitate, şi realitatea ne interesează, erau exact aceiaşi şi cu mecanismul activat şi cu mecanismul neactivat. Este vorba doar de decontarea cheltuielilor şi, aşa cum am spus, resursele financiare nu sunt deloc prioritare în această situaţie", a declarat Cîmpeanu, adăugând că Guvernul şi-a asumat "toate cele care au fost prezentate".

"Dacă este nevoie de lucruri suplimentare, vă asigur că avem şi disponibilitatea şi resursele. Mai exact, este vorba de o eroare care s-a strecurat cu privire la această informaţie de activare a mecanismelor de ajutor pentru dezastre", a precizat premierul interimar, rugându-l, totodată, pe secretarul de stat în MAI să vină cu completări.

La rândul său, Raed Arafat a susţinut că s-a luat decizia de colaborare directă cu ambasadele în detrimentul declanşării Mecanismului European de Protecţie Civilă, pentru că astfel lucrurile s-au mişcat mult mai repede.

"Ca să fiu total transparent în acest aspect, marţi, am luat legătura cu colegi de-ai noştri care lucrează la Comisia Europeană, chiar în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă, colegi români, şi ne-am consultat la telefon cum să procedăm mai bine. A fost disponibilitate totală să fim sprijiniţi, bineînţeles, dar s-a ridicat problema din discuţiile cu ei şi din discuţiile cu colegii care lucrează pe legăturile cu Mecansimul de Protecţie Civilă că este un caz atipic. Faptul că tu declanşezi Mecanismul de Protecţie Civilă înseamnă că tu pui o solicitare undeva şi aştepţi să răspundă alţii. Se poate să răspundă sau nu", a arătat Arafat, precizând că în ultima perioadă au fost foarte multe solicitări care au venit, de exemplu, pe criza refugiaţilor şi foarte puţine ţări au răspuns la aceste solicitări.

"Chiar una dintre ele era România, dar una, două, trei ţări au răspuns. Şi atunci, s-a pus problema că este mai bine să mergem direct să discutăm cu ambasadele, lucru care s-a întâmplat, şi nu de joi, s-a întâmplat încă de duminică, s-a început să comunicăm cu ambasadele şi am mers mai departe pe discuţia cu ambasadele. Şi nu numai cu ambasadele, şi cu colegi direct în ţările care puteau să ne asigure ajutor", a declarat secretarul de stat.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a fost întrebat de jurnalişti ce l-a determinat, în primele zile după tragedia de la Colectiv, să declare că "ne descurcăm, că nu avem nevoie de absolut nimic". Bănicioiu a negat că a afirmat aceste lucruri, precizând că a spus că poate asigura tot ceea ce este necesar pentru fiecare etapă de tratament.

"Eu nu am spus niciun moment că nu avem nevoie de ajutor, eu am spus tot timpul că noi asigurăm tot ceea ce este necesar pentru fiecare etapă de tratament, eu asta am spus şi la spitale, în noaptea respectivă, şi a doua zi, şi după, am spus, da, avem medicaţie, aducem medicaţia de nivel european. Doamnă, nu am spus niciodată şi nu îmi răstălmăciţi cuvintele, cum am văzut că s-a întâmplat zilele trecute, că am spus că este în România mai bine ca în Germania", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu a continuat adăugând că a spus "din primul moment" că acceptă "orice ajutor".

"Eu, din primul moment, am spus că asigurăm şi că avem pe stocuri şi aducem către spitale tot ceea ce au nevoie şi tot ceea ce cer medicii. De asemenea, am spus, la fel de clar, şi colegii dumneavoastră care au fost cu mine, cred că din primele minute, am spus că acceptăm orice ajutor şi i-am informat chiar din noaptea respectivă tot ce am făcut pentru lucrurile acestea, şi îi informam şi când sosesc avioanele de la israelieni, şi când vin echipele străine, pe care le-au şi cunoscut", a adăugat Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a mai fost întrebat dacă îşi reproşează ceva, acesta răspunzând că da.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici