Transplantul de celule stem, şansa la viaţă pentru bolnavii de leucemie

  • Transplantul de celule stem este şansa la viaţă pentru cei bolnavi de leucemie
  • Pentru recoltarea de celule la naştere părinţii plătesc între 1.000 şi 1.500 de euro
  • În tratarea leucemiei, celulele recoltate la naştere pot să nu fie suficiente
  • 40 de pacienţi din România aşteaptă acum un donator compatibil de celule stem
305 afișări
Imaginea articolului Transplantul de celule stem, şansa la viaţă pentru bolnavii de leucemie

Transplantul ce celule stem, şansa la viaţă pentru bolnavii de leucemie

Transplantul de celule stem poate salva vieţi. De foarte multe ori însă, pacientul găseşte foarte greu un donator. Salvarea poate veni foarte repede dacă la naştere i s-au recoltat pacientului celule stem din cordonul ombilical.
 
Andreea este mama unui băieţel de 5 luni şi a hotărât să urmeaze această procedură pentru a fi mai liniştită.
 
„În momentul în care m-am apropiat de naştere, am întrebat medicul ginecolog şi mi-a recomandat o anumită firmă care se ocupa de prelevarea celulelor stem. Ne-am gândit să recoltăm aceste celule pentru că suntem precauţi, ne-am gândit ca pe viitor copilul să aibă un back-up”, povesteşte Andreea Ştefan.
 
Această şansă la viaţă costă şi nu toate famiile îşi permit să opteze pentru recoltarea acestor celule.
 
„Preţul recoltării acestor celule stem poate fi undeva între 1.000-1.500 de euro. Plata acestor celule stem se poate face în timp, pentru 18 ani, lunar, sau se poate plăti suma întreagă. Este mai convenabil să fie plătită suma pe loc decât în timp şi de aceea am ales să plătim aşa noi”, adaugă Andreea.
 
Aceste celule stem nu sunt suficiente în cazul unei boli grave, aşa cum este leucemia. Astfel, va fi nevoie şi de un donator din familie sau de un donator extern. Registrul naţional al donatorilor de celule stem este interconectat cu celelalte registre internaţionale, dar asta nu ajută întotdeauna.
 
„Căutând într-un registru internaţional, şansele sunt mai mici pentru cineva care este înrudit genetic cu un bolnav de aici. Timpul de căutare se alungeşte pentru că ar însemna să fie făcute testări după testări doar pentru a găsi ceva valid”, explică Elena Albu, de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi.
 
Din 2013 şi până acum, în registru s-au înscris aproape 78.000 de voluntari, iar 40 de persoane aşteaptă un donator în acest moment.
 
Alexandra a auzit întâmplător că se poate înscrie în registrul donatorilor de celule stem. Nu a fost nevoie să doneze până acum, dar este dispusă să o facă oricând.
 
„Nu mergi practic ca atunci când mergi să donezi sânge, când te duci de câte ori vrei tu. Nu, e o posibilitate destul de mică să fii compatibil cu cineva, dar în cazul în care o să fii, e mai bine să fii acolo şi să fii înscris”, spune Alexandra Concita, donator voluntar.
 

Situaţia donatorilor în România:

  • 303 pacienti transplantaţi
  • 40 de pacienţi în aşteptare
  • 77.876 total voluntari inscrişi
  • 2.488 anul acesta

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici