Trei dintre bebeluşii care au murit la Maternitatea Giuleşti erau pe mese şi nu în incubatoare

Trei dintre bebeluşii aflaţi în Secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti atunci când s-a produs explozia erau aşezaţi pe mese şi nu în incubatoare, ei fiind şi primii care şi-au pierdut viaţa, din cauza lipsei de oxigen şi a intoxicaţiei cu fum, a spus, marţi, procurorul Marius Iacob.

56 afișări
Imaginea articolului Trei dintre bebeluşii care au murit la Maternitatea Giuleşti erau pe mese şi nu în incubatoare

Trei dintre bebeluşii care au murit la Maternitatea Giuleşti erau pe mese şi nu în incubatoare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafa Foto)

Procurorul care conduce cercetările în cazul exploziei de la Maternitatea Giuleşti, Marius Iacob, a mai spus că în cazul anchetei este audiată asistenta care trebuia să fie în camera bebeluşilor la momentul exploziei.

Întrebat ce au găsit anchetatorii în camera în care s-a produs explozia, procurorul a spus că erau atât cele opt incubatoare, cât şi trei mese pe care fuseseră puşi cei trei bebeluşi care au decedat la Maternitatea Giuleşti din cauza lipsei de oxigen şi a intoxicaţiei cu fum.

Procurorul Marius Iacob a mai fost întrebat dacă prezenţa bebeluşilor pe acele mese şi nu în incubatoare ar putea reprezenta un motiv plauzibil pentru decesul lor. Marius Iacob a răspuns afirmativ, arătând că inclusiv verificarea registrului a dus la concluzia că doi dintre copii au murit din lipsă de oxigen, iar un altul intoxicat cu fum.

Marius Iacob a mai arătat că Parchetul instanţei supreme va mai cere spitalului şi toate înregistrările surprinse de o cameră video situată pe holul din care se intra în această încăpere. El a precizat că această înregistrare ar putea să arate cu certitudine dacă personalul medical al spitalului şi-a îndeplinit corespunzător sarcinile.

Totodată, Marius Iacob a mai arătat că audierile preliminare în acest caz vor fi finalizate marţi seară, la Poliţia Capitalei.

Marius Iacob a adăugat că experţii şi criminaliştii vor verifica, miercuri, în detaliu fiecare aparat electric sau electronic aflat în camera în care a avut loc explozia de la Maternitatea Giuleşti, precum şi toată instalaţia electrică ce străbătea această încăpere. El a precizat că vor fi verificate din punct de vedere tehnic cele opt incubatoare prezente în această cameră, precum şi alte 70 de prize.

Referitor la aparatura medicală din această încăpere, Marius Iacob a arătat că Parchetul va solicita spitalului fişele de revizie tehnică a echipamentului medical şi se vor face cercetări privind starea lor tehnică.

Întrebat despre improvizaţia depistată şi notată în raportul preliminar al pompierilor la aparatul de aer condiţionat din încăperea bebeluşilor, Marius Iacob a confirmat prezenţa acesteia, dar a arătat că nu poate spune cu certitudine că de la respectiva improvizaţie ar fi plecat incendiul.

Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din cauza căruia au decedat patru bebeluşi, a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ancheta fiind coordonată de procurorul şef Marius Iacob.

Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă în cazul accidentului de la Maternitatea Giuleşti, a declarat Marius Iacob, procuror şef al Secţiei Urmărire Penală a Parchetului instanţei supreme.

Marius Iacob a mai spus că 15 persoane din personalul medical şi tehnic al Maternităţii Giuleşti vor fi audiate. Procurorul a precizat că toate audierile vor avea loc la Poliţia Capitalei, până marţi nepunându-se problema reţinerii personalului medical.

El a adăugat că în câteva zile ar trebui să fie finalizate concluziile specialiştilor legate de cauzele tragediei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici