Trei poliţişti de la Permise Auto din Tulcea, trimişi în judecată pentru luare de mită

Trei poliţişti de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Tulcea au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, de DNA Constanţa, fiind acuzaţi că au primit bani pentru a favoriza candidaţi la examenul de obţinere a permisului auto.

1603 afișări
Imaginea articolului Trei poliţişti de la Permise Auto din Tulcea, trimişi în judecată pentru luare de mită

Trei poliţişti de la Permise Auto din Tulcea, trimişi în judecată pentru luare de mită (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al DNA, în rechizitoriul întocmit de procurori se arată că subcomisarul de poliţie Ionel Olăraş, inspectorul principal Florea Străinu şi agentul şef principal Gheorghe Constantin, toţi trei de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Tulcea, au primit de la o persoană 2.800 de lei, produse alimentare şi băuturi alcoolice, pentru a favoriza mai mulţi candidaţi la examenul de obţinere a permisului auto.

Conform anchetatorilor, cercetările în acest caz au fost declanşate întrucât existau suspiciuni potrivit cărora, în perioada 2013 - 2014, în judeţul Tulcea s-au săvârşit numeroase infracţiuni de corupţie de către reprezentanţi ai unor şcoli de şoferi sau ai altor agenţi economici, de către agenţi şi ofiţeri de la SPCRPCÎV Tulcea, dar şi de către funcţionari de la Autoritatea Rutieră Română, în legătură cu examenul de obţinere a permiselor de conducere şi a atestatelor profesionale.

Astfel, din dosarul cauzei rezultă că pentru obţinerea în mod fraudulos a permiselor de conducere cursanţii erau abordaţi de către instructorii auto sau de către reprezentanţii şcolilor de şoferi care, afirmând că au influenţă asupra lucrătorilor din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, pretindeau sume cuprinse între 150 şi 300 de euro, promiţând în schimbul acestora, promovarea probei practice.

În acest context, în 16 ianuarie 2014, în oraşul Măcin a avut loc examinarea candidaţilor din această localitate, la care au participat printre alţii şi Florea Străinu, Ionel Olăraş şi Gheorghe Constantin, în calitate de examinatori. Anterior începerii probei practice, cei trei au fost invitaţi la o masă de protocol, organizată în incinta unei societăţi comerciale. Cu această ocazie, ei au primit de la o persoană, pe lângă alte foloase - produse alimentare şi băuturi alcoolice, câte 400 de lei pentru fiecare dintre cei şapte candidaţi ai şcolii de şoferi, de la care persoana respectivă pretinsese şi primise anterior 150 de euro de persoană.

Astfel, Gheorghe Constantin a primit 1.200 de lei pentru trei candidaţi, iar ceilalţi doi inculpaţi au primit fiecare câte 800 de lei pentru câte doi candidaţi examinaţi. Tot, în aceeaşi zi, autoturismul aparţinând MAI şi folosit pentru deplasare de cei trei poliţişti veniţi pentru examinare a fost alimentat cu benzină în valoare de 200 de lei de către persoana care intermedia relaţia dintre examinatori şi candidaţi.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a celor trei inculpaţi pentru luare de mită. De asemenea, în cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor imobile ce le aparţin celor trei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Tulcea, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici