Tribunalul Bucureşti: Spitalul Floreasca nu spune de ce doar acolo putea fi tratat Năstase, îngreunând executarea

Tribunalul Bucureşti (TB) arată că medicii de la Spitalul Floreasca, întruniţi în Comisia multidisciplinară, nu au motivat de ce doar acolo se puteau face proceduri medicale, îngreunând astfel în mod nejustificat şi nelegal externarea lui Adrian Năstase pentru ducerea sa într-un loc de detenţie.

929 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Bucureşti: Spitalul Floreasca nu spune de ce doar acolo putea fi tratat Năstase, îngreunând executarea

Tribunalul Bucureşti: Spitalul Floreasca nu spune de ce doar acolo putea fi tratat Năstase, îngreunând executarea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Nici aprecierile Comisiei multidisciplinare întrunite în cadrul Spitalului Floreasca, reluate în adresa înaintată de spital către poliţia Capitalei, Serviciul investigaţii Criminale, nu pot împiedica punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei închisorii cu privire la condamnatul Adrian Năstase. Acestea nu încearcă decât să amâne, în mod nejustificat şi cu nesocotiarea dispoziţiilor legale în materie, externarea persoanei condamnate Adrian Năstase în vederea conducerii sale la un loc de detenţie, în temeiul normelor de procedură penală. Astfel, nu se motivează deloc de ce luarea măsurilor de siguranţă în urma anesteziei generale, monitorizarea evoluţiei post operatorii şi cea cardiologică de specialitate a condamnatului, şi nici tratamentul psihiatric nu se pot efectua decât în Spitalul Floreasca. Cât despre patologia complexă reprezentată, în esenţă, de ..., aceasta este preexistentă internării şi, în lipsa autoagresiunii care ar fi determinat conducerea condamnatului la Spitalul Floreasca, nu ar fi împiedicat cu nimic conducerea sa la locul de detenţie", se arată în motivarea deciziei prin care Tribunalul Bucureşti a constatat că poliţiştii pot pune în aplicare executarea hotărârii de condamnare definitivă a lui Năstase.

Tribunalul mai notează, referitor la competenţa comisiei de expertiză medico-legală la care face trimitere Comisia multidisciplinară întrunită în cadrul Spitalului Floreasca, că aceasta este cea care apreciază dacă afecţiunile persoanei condamnate se pot trata sau nu în reţeaua sanitară a ANP, dar numai la cererea organelor judiciare.

Instanţa mai arată că pentru asigurarea asistenţei medicale persoanelor private de libertate în cadrul administraţiei naţionale a penitenciarelor funcţionează o reţea sanitară proprie care cuprinde cabinete de medicină primară, dentară, farmacii, puncte farmaceutice, infirmerii, cabinete şi ambulatorii de specialitate, penitenciare spital şi mijloace de transport medical.

Tribunalul mai notează că penitenciarele-spital asigură aplicarea normelor şi reglementărilor privind promovarea şi păstrarea stării de sănătate a persoanelor private de libertate în condiţii similare celor oferite în reţeaua sanitară publică şi în concordanţă cu legislaţia proprie a sistemului penitenciar, în structura medicală a acestora intrând şi secţii/compartimente de chirurgie, chirurgie generală, toracică, ortopedie, traumatologie, ORL, oftamologie, urologie, plastică şi microchirurgie reconstructivă precum şi altele.

Totodată, instanţa mai arată că una dintre primele măsuri la sosirea în penitenciar a unui condamnat definitiv de către instanţă este aceea de a i se face o serie de teste medicale ce se depun la dosarul de penitenciar al acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici