Turismul în vremea atacurilor teroriste. Care sunt riscurile pentru turiştii români

În ultimii ani, românii au renunţat la vacanţele în ţară, fiind atraşi de obiectivele din străinătate. Specialiştii explică care sunt riscurile la care ne supunem, cum am putea avea o vacanţă sigură şi cum ar trebui să reacţionăm dacă suntem părtaşi ai unui atentat.

2301 afișări
Imaginea articolului Turismul în vremea atacurilor teroriste. Care sunt riscurile pentru turiştii români

Turismul în vremea atacurilor teroriste. Care sunt riscurile pentru turiştii români (Imagine: askwiki.net)

Recentul atentat terorist din Manchester, Marea Britanie, a reamintit întregii lumi de conflictul dintre oragnizaţia Stat Islamic (ISIS), care doreşte să semene groază în rândul occidentalilor, şi autorităţi, care încearcă să contracareze acţiunile extremiste.

"Sunt ţintite cluburi, săli de concerte, târguri, pieţe publice pentru ca atentatul să aibă vizibilitate. Iar acestea nu sunt împotriva turiştilor, aşa cum s-a întâmplat în Egipt sau Tunisia, ci împotriva localnicilor. Organizaţiile teroriste din trecut, ETA, IRA, Luptătorii pentru Eliberarea Palestinei, organizau atentate teroriste fară victime, ţinta lor era să demonstreze că pot produce teroare, nu să producă victime în rândul cetăţenilor. În schimb, Al Quaida şi ISIS tocmai asta îşi propun, să producă victime cât mai multe, fără a avea un scop anume, ci la întâmplare. Mesajul pe care vor să îl transmită, practic, este că Occidentul în general nu mai este sigur", spune expertul în securitate, Hari Bucur.

Dacă cetăţenii unui stat care a trecut printr-o asemenea experienţă iau în calcul şi riscurile unui atentat atunci când îşi planifică vacanţa, nu sunt foarte mulţi români care s-au lăsat influenţaţi de aceste evenimente.

"Cam 10% dintre români pun întrebări despre siguranţă, despre pericol de producere a atentatelor. Majoritatea deja a luat o hotărâre în momentul în care vin într-o agenţie de turism, ştiu unde vor să meargă, şi-au făcut o impresie şi decid singuri. Dacă suntem turişti într-o zonă unde considerăm că e un risc mai ridicat de atentat terorist, e bine în primul rând să evităm zonele foarte aglomerate, să evităm zonele unde au loc evenimente cu foarte mulţi oameni, e bine să evităm să călătorim noaptea în zone mai puţin centrale", a mai spus Ciprian Enea.

Turiştii români ştiu că e greu de spus dacă există în Europa ţări sigure în ceea ce priveşte terorismul. "În ceea ce priveşte Europa, preferinţele au rămas aceleaşi. Vedem în continuare număr mare de turişti români care se duc în Franţa, în Marea Britanie, se duc în Germania. Nu cred că turismul european depinde de acest fel de a stârni teroare al diferitelor organizaţii", mai spune Ciprian Enea.

Nici nu trebuie să ne speriem, spun experţii. Riscul unui atac terorist este similar cu cel al unui accident şi totul depinde de noroc : "Probabilitatea ca un cetăţean european să fie rănit într-un atentat terorist este mai mică decât aceea de a fi rănit de o cărămidă căzută dintr-un bloc. Deci, noi, ca cetăţeni, practic nu avem cum să ne punem la adăpost în mod special, pentru că asta ar însemna, eventual, să nu mai ieşim deloc din casă. În plus, numărul teroriştilor sinucigaşi este extrem de mic, deci a nu ne mai duce la concerte, a nu mai merge în excursii, a nu mai ieşi din casă ar fi absurd. Totul ţine de hazard, iar probabilitatea producerii unui astfel de eveniment echivalează cu probabilitatea producerii unui accident aviatic", a explicat Hari Bucur.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă românilor care vor pleca în următoarea perioadă în străinătate "să îşi procure un ghid de călătorie pentru destinaţia aleasă, să se informeze asupra situaţiei de securitate din zonă, să acceseze periodic pagina web a MAE - rubricile „Sfaturi de călătorie>> şi <<Vize şi servicii consulare>>, să verifice şi informaţiile altor instituţii ale statului, precum Poliţia sau Poliţia de Frontieră, dar şi informaţii furnizate de autorităţile ţării în care doreşte să se deplaseze". De asemenea, SRI, recomandă românilor care vor pleca în vacanţă să fie foarte atenţi la informările care sunt emise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), şi la alertele de călătorie care pot prevesti producerea unor evenimente periculoase.

"Recomandăm tuturor turiştilor să intre pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe pentru a vedea care sunt regulile de călătorie în ţara pe care vor să o viziteze, să resprecte recomandările MAE, să se informeze cu privire la gradul de alertă teroristă, să evite locurile aglomerate şi să evite deplasarea în ţările cu grad ridicat de alertă teroristă", a precizat biroul de presă al SRI.

SRI ne învaţă şi cum trebuie să reacţionăm în cazul unui atac terorist. "În cazul producerii unui atac cu bombă, să nu intri în panică, să încerci să îţi păstrezi calmul şi să rămâi pe loc. Dacă eşti rănit, opreşte hemoragia, prin folosirea unor articole de îmbrăcăminte. Nu atinge instalaţii (fire, ţevi etc.) care sunt la locul exploziei sau în vecinătatea acestuia, iar dacă ai cunoştinţele necesare, acordă primul ajutor răniţilor".

În cazul unui atentat terorist armat, SRI ne recomandă să nu intrăm în panică , să fugim de la locul atacului doar dacă acea cale de acces este sigură, iar în caz contrar, să încercăm să ne ascundem şi să dăm telefonul pe silenţios. De asemenea, dacă este posibil, să sunăm la 112 şi, în şoaptă, pentru a nu atrage atenţia atacatorilor, să dăm detalii despre locul în care ne aflăm, numărul atacatorilor, înfăţişarea acestora, armamentul utilizat, victime sau ostatici.

În ceea ce priveşte România ca destinaţie de vacanţă, niveltul de alertă terorită se menţione la albastru precaut. Cu toate astea, Ministerul Afacerilor Interne a înăsprit măsurile de securitate pentru concerte.

„Bineînţeles. Ori de câte ori există organizat un eveniment care presupune participarea unui public numeros, noi suplimentăm numărul de poliţişti şi de jandarmi care intră în dispozitiv”, a răspuns ministrul de Interne, Carmen Dan, întrebată dacă şi la concerte vor fi întărite măsurile de securitate.

22 de persoane şi-au pierdut viaţa, luni seară, iar 59 de persoane au fost rănite, în urma unei explozii care a avut loc la Manchester Arena, după ce un atacator sinucigaş şi-a detonat centura cu explozibil.
Premierul Theresa May a anunţat, marţi seară, că Marea Britanie a ridicat gradul ameninţării de securitate la nivelul critic, ceea ce înseamnă că un atac este iminent.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici