Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va publica joi lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader va publica, joi, lista celor care au vizitat arhiva SIPA, ”cu nume, prenume, număr de vizite, data şi ora şi minutul”. ”De aici deja o primă concluzie se poate trage”, a anunţat ministrul.

806 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va publica joi lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va publica joi lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA

Întrebat, luni, de jurnaliştii din Iaşi, când va face publice informaţiile legate despre persoanele care au vizitat arhiva SIPA, aşa cum a scris într-o postare pe Facebook, Tudorel Toader a răspuns că datele vor fi anunţate joi.

"Aşa, dacă vreţi, e un enunţ general, ade­vărul întotdeauna şi în orice domeniu tr­ebuie să iasă la sup­rafaţă. Evident, m-am referit la adevăru­rile din arhiva SIPA, pentru că probabil sunt mai multe şi arhiva asta SIPA vede­ţi că reprezintă o procupare aşa pentru toată lumea şi în de­zbaterea publică şi jurnalistică şi în mediul juridic. Resp­ectând procedurile, respectând regulamen­tul, respectând comp­etenţele de desecret­izare a arhivei, vom face cunoscute aces­te adevăruri. Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceas­ta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, cel­or care au intrat în arhivă, singuri, în echipă, am şi momen­tul - ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhiv­ă. Eu ştiu cine a in­trat, eu nu am intrat nici pe holul arhi­vei. Ştiu cine a int­rat. Primul pas, rep­et: nume, prenume şi număr de vizite şi data şi ora şi minut­ul şi de aici deja o primă concluzie se poate trage. Veţi şti că X cunoaşte ce e în arhivă, veţi şti că unul a intrat de mai multe ori, veţi şti că unii au intr­at în echipă, alţii au intrat singuri, veţi cunoaşte aşadar dep­ozitarii informaţiil­or din arhivă”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a anunţat că va publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA şi numărul de vizite, precizând că documentele serviciului secret reprezintă "o pată pe obrazul justiţiei române".

"Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiţiei române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafaţă. Primul pas - voi publica numele celor care au "vizitat" arhiva, eventual şi numărul "vizitelor" efectuate!", a scris, luni dimineaţa, ministrul Justiţiei pe pagina sa de Facebook.

Arhiva SIPA a fost readusă în atenţia opiniei publice de Dan Andronic, acesta susţinând că au fost copiate documente.

Ulterior, au avut reacţii pe acest subiect şi preşedintele României, premierul dar şi preşedintele PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, întrebat de situaţia privind arhivele SIPA, că în spaţiul public apar "ciorbe reîncălzite, la anumite momente politice", subliniind că Ministerul Justiţiei trebuie să ia o decizie în legătură cu ceea ce se va întâmpla cu documentele. Sorin Grindeanu, premierul României, a spus că susţine desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei pe această temă. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că încrederea sa în ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va fi „aproape de zero” dacă acesta nu va desecretiza Raportul făcut la ministerul Justiţie, în 2007, privind dispariţia unor documente din arhiva SIPA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici