Turn, locuinţe şi obiecte de lux, unice în estul Europei, descoperite de arheologi într-un judeţ din România | FOTO

Arheologii au descoperit, în complexul de la Tirighina-Barboşi, la ieşirea din Galaţi, un turn unic în estul Europei, dar şi mai multe locuinţe şi obiecte de lux din secolul II după Hristos. Cercetările se desfăşoară în cadrul unui proiect al Primăriei Galaţi.

4557 afișări
Imaginea articolului Turn, locuinţe şi obiecte de lux, unice în estul Europei, descoperite de arheologi într-un judeţ din România | FOTO

Turn, locuinţe şi obiecte de lux, unice în estul Europei, descoperite de arheologi într-un judeţ din România

Situl arhelogic de la Tirighina-Barboşi conţine un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche aşezare dacică. Obiectivul este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele 2-3 după Hristos şi este aşezat peste o rezervaţie paleontologică de fosile de moluşte vechi de 400.000 de ani.

După ce ani de zile a fost abandonat, obiectivul a intrat în atenţia autorităţilor locale, iar anul trecut, Primăria Galaţi a semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării Regionale privitor la punerea în valoare a complexului de la ieşirea din oraş.

Investiţia, în valoare de peste 15 milioane de lei, din care 8,5 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă, a fost semnat în urmă cu nouă ani.

Monumentul de importanţă naţională va fi restaurat pentru a fi vizitat, iar în zonă vor fi construite o alee de acces, o parcare, un muzeu şi un amfiteatru pentru evenimente în aer liber. O atenţie deosebită va primi turnul din interiorul sitului, acesta fiind o construcţie unică în estul Europei.

„Este unic pentru că nu există turnuri cu opt laturi în zona de sud-est a Europei. Nu avem până acum analogii pentru acest tip de turn. Are un diametru de opt metri, un turn care avea cel puţin un nivel şi de acolo se puteau observa toate împrejurimile: spre Siret, spre nord, spre est, către Dunăre. Noi am găsit în interiorul lui cinci monede care sunt încadrate la mijlocul secolului II după Hristos”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, arheologul Gabriel Jugănaru.

În urma cercetărilor recente, în situl arheologic de la Galaţi au mai fost descoperite locuinţe din secolul II care vor fi restaurate pentru a fi introduse în circuitul turistic.

„Am mai găsit o serie de locuinţe din secolul II după Hristos, din care s-au păstrat acoperişurile care s-au prăbuşit şi sistemul de canalizare. O dovadă că toată înălţimea Tirighina era sistematizată, aşa cum multe zone din România nu sunt astăzi. Vor fi puse în valoare numai patru din ele. Zona va deveni un centru de cercetare şi atunci trebuie să lăsăm şi pe alţii să cerceteze, pe viitoarele generaţii de arheologi”, a precizat arheologul Gabriel Jugănaru.

În sit au mai fost găsite obiecte de ceramică de lux, 50 de ştampile, vase, monezi, care vor fi expuse în viitorul muzeu al complexului.

Situl arheologic de la Tirighina-Barboşi este cel mai vechi monument istoric din Moldova şi singurul monument de importanţă naţională din judetul Galaţi.

Proiectul de punere în valoare a complexului se va finaliza în toamna anului viitor.

Taguri:
arheolog,
descoperire,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici