Twitter renunţă la Codul de conduită şi intră în coliziune cu Comisia Europeană

Věra Jourová, vicepreşedinte pentru Valori şi Transparenţă: „Twitter a făcut o greşeală şi a ales calea confruntării”.

242 afișări
Imaginea articolului Twitter renunţă la Codul de conduită şi intră în coliziune cu Comisia Europeană

Twitter renunţă la Codul de conduită şi intră în coliziune cu Comisia Europeană

„Twitter a făcut o greşeală renunţând la Codul european de conduită privind dezinformarea, alegând calea mai dificilă, cea a confruntării”, a declarat Věra Jourová, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu Valori şi Transparenţă. „Comisia ia notă de acest lucru: Codul este voluntar, dar abandonarea lui Twitter a atras multă atenţie, iar acţiunile sale şi conformitatea cu normele UE vor fi monitorizate puternic şi urgent”, ​​a precizat Jourová.

„Dacă Twitter vrea să opereze şi să facă bani pe piaţa europeană, trebuie să respecte regulile noastre şi să ia măsurile corespunzătoare”, a mai spus aceasta.

Ce este Codul european de conduită privind dezinformarea?

La fel ca Google, Facebook, TikTok şi YouTube în 2018, Twitter s-a abonat şi la Codul european de conduită privind dezinformarea, care are un total de 44 de semnatari din industria de publicitate şi societatea civilă şi angajează companiile din sectorul tehnologiei să lupte împotriva dezinformarii pe platformele lor. 

Uniunea Europeană a elaborat şi aprobat Actul privind serviciile digitale, noua lege care din 25 august va da un temei juridic obligatoriu Codului de conduită. Pentru cei care nu respectă regulile, sunt avute în vedere sancţiuni faţă de cei care permit proliferarea conţinutului dezinformativ sau deepfake-uri cu amenzi de până la 6% din cifra de afaceri anuală.

Dar de când Elon Musk a preluat controlul asupra Twitter, platforma a relaxat toate filtrele privind ştirile false, concediind moderatori şi delegând controlul utilizatorilor.

„Poţi fugi, dar nu te poţi ascunde”, a scris Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţa Internă, pe Twitter, comentând ştirea. „Dincolo de angajamentele voluntare, combaterea dezinformării va deveni o obligaţie legală pe 25 august, odată cu intrarea în vigoare a Legii privind serviciile digitale”, a adăugat el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici