UMF Iaşi a cumpărat clădirea Universităţii ”Petre Andrei”, executată silit, cu 15,5 milioane de lei

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Grigore T. Popa” Iaşi a cumpărat clădirea de 13 etaje a Universităţii private ”Petre Andrei”, executată silit, cu aproximativ 15,5 milioane de lei, în urma unei licitaţii organizate de Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi şi contestate de UPA.

2886 afişări
Imaginea articolului UMF Iaşi a cumpărat clădirea Universităţii ”Petre Andrei”, executată silit, cu 15,5 milioane de lei

UMF Iaşi a cumpărat clădirea Universităţii ”Petre Andrei”, executată silit, cu 15,5 milioane de lei (Imagine: Shutterstock)

Universitatea ”Petre Andrei“ (UPA) din Iaşi a fost executată silit de către Direcţia Regională a Finanţelor Publice în luna octombrie 2013, pentru datorii de aproximativ 3,1 milioane de euro către bugetul de stat şi de 4 milioane de euro către Garanti Bank.

Clădirea universităţii, construită după 1990, a fost prima dată scoasă la vânzare în octombrie anul trecut, pentru aproximativ 31 de milioane de lei, fără TVA, şi ulterior în 19 decembrie, pentru 23,2 milioane de lei, fără TVA. La niciuna dintre licitaţii nu a fost cumpărat caietul de sarcini.

La cea de-a treia licitaţie, organizată joi, clădirea de 13 etaje a Universităţii ieşene ”Petre Andrei” a fost achiziţionată de UMF Iaşi, cu aproximativ 15,5 milioane de lei (3,5 milioane de euro), fără TVA.

Licitaţia a fost însă contestată de către rectorul Universităţii ”Petre Andrei”, Doru Tompea, care acuză Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi că a subevaluat în mod intenţionat imobilul şi că l-a scos pentru a treia oară la licitaţie fără să ia în considerare ofertele de cumpărare pe care el le-a găsit.

”Avem spaţii unde să desfăşurăm activitatea fără probleme, dar pentru noi asta nu înseamnă că nu vom declanşa toate căile de atac împotriva acestei samavolnicii. Universitatea merge mai departe fără niciun fel de problemă, dar ne vom lupta pentru recuperarea activelor şi vom imputa prejudiciul de câteva milioane de euro acestor funcţionari, de sus până jos, de la primul până la ultimul care a semnat”, a declarat joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Doru Tompea.

Acesta a adăugat că va depune o plângere către DNA împotriva ”modului în care a fost această clădire scoasă la licitaţie“.

Rectorul a susţinut că, pe parcursul anului trecut, conducerea Universităţii ieşene ”Petre Andrei” era implicată într-o serie de demersuri pentru a vinde cu peste 10 milioane de euro clădirea instituţiei.

Conform sursei citate, anul trecut s-au realizat o serie de evaluări ale valorii de piaţă a clădirii de 13 etaje, care au indicat că aceasta valoarează mult mai mult decât suma cu care a fost vândută. Astfel, clădirea a fost evaluată o dată, în documente diferite, la 14,5 şi 12,5 milioane de euro, în timp ce un raport al unuia dintre cumpărătorii interesaţi arăta că aceasta ar fi valorat 10,7 milioane de euro.

Un raport din luna mai a acestui an, realizat de către evaluatorul autorizat Teodora Avramia Chiteală, la cererea Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice, a indicat însă o valoare a clădirii de 4,1 milioane de euro. Ulterior, conducerea universităţii a înaintat o plângere penală împotriva acestui raport, acuzând subevaluarea proprietăţii.

”Considerăm că la întocmirea raportului de evaluare expertul a dat dovadă de rea-credinţă, şi-a îndeplinit într-un mod defectuos atribuţiile de serviciu şi prin aceasta a cauzat o pagubă însemnată atât în patrimoniul UPA din Iaşi, cât şi bugetului de stat, întrucât dacă s-ar vine acest imobil la valoarea stabilită de doamna expert, nu s-ar acoperi nici măcar datoriile către creditorii care au drept de ipotecă asupra acestui imobil“, se preciza în plângerea adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, redactată de către conducerea instituţiei de învăţământ superior privat din Iaşi.

Suma de aproximativ 3,5 milioane de euro ce urmează să fie plătită de către UMF Iaşi se va împărţi între Garanti Bank şi Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi.

”O parte dintre cele 15,5 milioane de lei ne revine nouă, o sumă substanţială, în urma unei înţelegeri cu Garanti Bank, chiar dacă aceştia au fost creditori de rang 1. Acest lucru s-a putut fiindcă acest imobil este pus gaj pentru o anumită valoare a creditului, mai fiind şi alte gajuri ale universităţii depuse la Garanti. Dacă licitaţia a fost contestată, răspunsul instituţiei noastre va fi să trimitem părţile nemulţumite către o instanţă judecătorească“, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice din Iaşi.

În prezent, până la soluţionarea contestaţiilor pe care conducerea Universităţii ieşene ”Petre Andrei” le-a făcut, UMF Iaşi are la dispoziţie cinci zile pentru a achita cei aproximativ 15,5 milioane de lei, după perioada aceasta devenind proprietară a clădirii.

La rândul lor, reprezentanţii UMF Iaşi susţin că această achiziţie este doar un pas dintr-un proces cu mai multe etape, adăugând că se vor considera proprietari doar după ce vor avea numele scris în toate actele.

”Până acolo mai avem paşi, avem perioada de contestaţie şi de plată. Nu am cunoştiinţă despre contestaţia depusă de domnul Tompea şi înainte ca ANAF să execute silit universitatea noi am fost în câteva discuţii preliminare, am parcurs câteva etape, dar nu am ajuns la discuţia pe oferta financiară. Am trecut doar de etapa de vizitare a imobiliului şi de verificare şi prezentare a documentelor cu valoare ştiinţifică. În momentul în care a intervenit ANAF noi am suspendat discuţia pentru că nu ştiam cert cu cine să discutăm“, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Daniela Druguş, director general administrativ al UMF Iaşi.

Aceasta a precizat că imobilul va fi folosit exclusiv ca spaţiu de învăţământ, urmând să fie amenajate săli de clasă şi laboratoare pentru studenţii UMF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici