Un asistent medical a renunţat la spitalele de top din SUA să conducă un cămin de bătrâni în Cluj | FOTO

Robert Simon, un sălăjan de 48 de ani, fost asistent medical la spitale de top din SUA, s-a întors în ţară şi conduce un cămin de bătrâni în judeţul Cluj. Viziunea sa este că pe primul loc trebuie puse nevoile vârstnicilor şi vrea să schimbe mentalităţile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2640 afișări
Imaginea articolului Un asistent medical a renunţat la spitalele de top din SUA să conducă un cămin de bătrâni în Cluj | FOTO

Un asistent medical a renunţat la spitalele de top din SUA să conducă un cămin de bătrâni în Cluj

Românul întors de la ”Henry Ford” îşi aminteşte că în amfiteatrul unităţii a concertat, când el era angajat acolo, celebrul muzician Andre Rieu.

”În Statele Unite funcţionează conceptul de meritocraţie. Dacă eşti bun, <<sky is the limit>>, cum spun ei, poţi ajunge oricât de sus. La spitalul Henry Ford, nu existau diferenţe între angajaţii spitalului. Lucrau cot la cot medici cu asistenţi şi se respectau între ei. Am văzut asistenţi cel puţin la fel de apreciaţi ca unii dintre medici. Tot conceptul se baza pe spirit de echipă şi pe colaborare interdisciplinară”, a mai spus asistentul medical.

Robert Simon şi-a dorit să înveţe toate secretele meseriei în Statele Unite, pentru ca apoi să o practice cât mai competent acasă. A revenit în România cu gândul să deschidă un cămin de bătrâni. După multe căutări, şi-a îndeplinit această dorinţă. A deschis, în parteneriat cu Primăria comunei Buza, judeţul Cluj, un astfel de cămin, construit din fonduri europene şi care funcţionează din noiembrie 2017, cu o capacitate de 30 de locuri.

”Am visat să deschid un cămin de vârstnici într-o zonă liniştită, cum era şi spitalul Henry Ford, în spaţiul plin de calm de la Oakland County. Iar la Buza aşa este. Am format o familie, iar clienţii sunt <<copiii noştri>>. Viziunea mea este simplă şi umană: pe primul loc trebuie puse nevoile vârstnicilor. Pare banal, dar nu este, credeţi-mă. Le verificăm parametrii de sănătate permanent şi raportăm familiei orice schimbare de stare, urmărim programările la medici şi îi ducem noi la cabinet, le ridicăm medicamentele atunci când se poate sau îi transportăm la farmacie. Suntem atenţi inclusiv la nevoile lor de socializare. Le stabilim meniul în funcţie de afecţiuni, gătim sănătos şi urmărim hidratarea fiecăruia dintre vârstnici. Încercăm să le satisfacem toate cerinţele, pentru că aşa este în familie. Dacă i se face cuiva poftă de slănină prăjită sau de caşcaval răzuit peste salată, asta facem. Cu măsură, în cazul slăninei... Ceea ce ne deosebeşte de alţii este mentalitatea. Cu toţii putem ajunge în situaţia aceasta şi cu toţii ne vom dori să ne păstrăm demnitatea, la orice vârstă”, a explicat Simon.

Încetul cu încetul, persoane vârstnice au început să vină la noul cămin condus de Robert Simon.

”Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns aici. Mă simt foarte bine, sunt mulţumit de alimentaţie şi de tratament. E o casă de binefacere”, a spus Ştefan Szekeres, care are 90 de ani, el fiind unul dintre vârstnicii de la căminul din Buza.

Un alt vârstnic, de 88 de ani, Irimia Borşoş, a menţionat că a ajuns la căminul condus de Robert Simon în urma unui accident vascular, iar aici trăieşte cele mai frumoase zile ale bătrâneţii sale, fiind tratat cu respect.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici