Un bărbat a şantajat oficialii Dacia ca să nu trimită concurenţei date tehnice despre Duster

O persoană din Mioveni a şantajat conducerea Automobile Dacia cu dezvăluirea către companii concurente a unor detalii din procesul de fabricaţie a Dacia Duster, acesta susţinând că a găsit în curtea uzinei un memory stick care conţinea astfel de informaţii, scrie "Gândul".

50 afișări
Imaginea articolului Un bărbat a şantajat oficialii Dacia ca să nu trimită concurenţei date tehnice despre Duster

Un bărbat a şantajat oficialii Dacia ca să nu trimită concurenţei date tehnice despre Duster (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Conform sursei citate, timp de câteva zile, în luna ianuarie a acestui an, Gheorghe M. a trimis email-uri către persoane din conducerea Dacia cărora, în schimbul "tăcerii" sale, iniţial le-a cerut echivalentul unei Dacia Duster cu toate opţiunile. Pe site-ul Dacia, preţurile pentru Duster sunt cuprinse între 11.150 euro şi 16.600 euro, în funcţie de versiuni, la care se adaugă şi costul opţionalelor, dar ulterior bărbatul a spus că s-ar mulţumi şi cu 20.000 de lei.

Procurorii spun că bărbatul a declarat la audieri că nu el a intrat în sistemul informatic al uzinei pentru a copia neautorizat informaţiile, şi că doar ar fi găsit, în curtea uzinei Dacia, un memory stick care conţinea fişiere privind procesul de fabricaţie al Dacia Duster.

"M. Gheorghe a transferat neautorizat date dintr-un memory stick în laptopul personal. Învinuitul spune că a găsit memory stick-ul, care conţinea informaţii despre procedura de fabricaţie a Dacia Duster, în parcarea uzinei Dacia. Unul dintre fişiere a fost trimis la persoane din conducerea Dacia. Învinuitul a ameninţat reprezentanţii Dacia cu trimiterea acestor date către companii concurente", a declarat pentru "Gândul" procurorul şef al DIICOT Piteşti, Nicolae Blaga.

Informaţiile de pe stick s-au dovedit reale, fapt confirmat pentru procurori de către oficialii Automobile Dacia.

Reprezentanţii Dacia au depus plângerea la Poliţie în 19 ianuarie, menţionând că au primit mai multe mesaje de la bărbatul respectiv.

"L-am identificat prin proceduri specifice, au fost făcute percheziţii la domiciliul acestuia. Am găsit dovezi ale faptei în laptopul lui personal. La audieri acesta a recunoscut fapta", a mai declarat procurorul şef al DIICOT Piteşti.

În plus, bărbatul este învinuit şi pentru că şi-a însuşit un bun găsit şi nu l-a predat autorităţilor în termen de zece zile.

Procurorii mai spun că vor continua cercetările pentru a găsi persoana care a accesat sistemul informatic al Dacia şi a copiat informaţiile privind procesul de fabricaţie a Dacia Duster.

"În prezent, învinuitul este cercetat în libertate, urmează ca instanţa să se pronunţe", a conchis procurorul Nicolae Blaga.

Conducerea Automobile Dacia spune că au mai existat în istoria companiei astfel de cazuri de încercări de şantaj.

"Am încredere în organele justiţiei. Nu e prima dată când un nebun încearcă să facă aşa ceva (să şantajeze Automobile Dacia-n.r.). Mă abţin de la alte comentarii", a declarat pentru "Gândul" Constantin Stroe, vicepreşedinte al Dacia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici