Un cercetător sibian, Andrei Terian-Dan, a câştigat un grant de 1,5 milioane de euro de la Comisia Europeană

  • Cercetătorul Andrei Terian-Dan de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a câştigat un grant în valoare de 1,45 milioane euro pentru un proiect care a studiat istoria de cinci secole a literaturii române.
999 afișări
Imaginea articolului Un cercetător sibian, Andrei Terian-Dan, a câştigat un grant de 1,5 milioane de euro de la Comisia Europeană

Un cercetător sibian, Andrei Terian-Dan, a câştigat un grant de 1,5 milioane de euro de la Comisia Europeană

Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a anunţat miercuri câştigătorii celui mai recent concurs de granturi, „Consolidator Grant”, destinat cercetătorilor aflaţi la mijlocul carierei.

Printre aceştia, cercetătorul român Andrei Terian-Dan, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (LBUS), a câştigat un grant în valoare de 1,45 milioane euro pentru proiectul „O istorie transnaţională a literaturii române (TRANSHIROL)”.

Finanţarea face parte din actualul program de cercetare şi inovare al UE, Orizont 2020, în valoare totală de 655 de milioane de euro.

Ipoteza de lucru a proiectului TRANSHIROL — şi unul dintre elementele sale inovatoare — este aceea că o literatură „naţională” nu ar trebui considerată în primul rând un sistem, ci mai degrabă o reţea definită de comunităţile transnaţionale în care este integrată. Andrei Terian-Dan şi echipa sa şi-au propus să documenteze istoria de cinci secole a literaturii române şi creşterea progresivă globală a reţelei acesteia. Istoria transnaţională a literaturii române care rezultă din acest demers încearcă să devină, în cele din urmă, o istorie a literaturii mondiale scrisă dintr-o perspectivă românească.

Proiectul va reuni nu numai un set de orientări de ultimă generaţie în materie de studii literare şi în domeniul mai larg al teoriei culturii, ci şi o serie de aspecte interdisciplinare, de la sociologie şi imagologie şi până la studii digitale şi cantitative. Fiind expert în literatura română, pe parcursul carierei sale, profesorul Terian-Dan a fost cercetător invitat în Regatul Unit, Spania şi Slovenia şi îşi desfăşoară în prezent activitatea la universitatea pe care a absolvit-o, şi anume Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Noii beneficiari de granturi vor putea să îşi consolideze echipele şi să aibă un impact considerabil.

„Felicitări tuturor laureaţilor grantului Consolidator al CEC din acest an — toţi selectaţi exclusiv pe criterii de excelenţă. Deşi încă mai sunt progrese de făcut la nivel mondial în vederea obţinerii echilibrului de gen, sunt încântată să constat că există o tendinţă ascendentă în rândul femeilor care candidează pentru această schemă a CEC. De asemenea, putem observa că, în cadrul acestui concurs CEC, procentul de femei candidate care au reuşit să obţină finanţare este cel mai mare procent atins vreodată — mai mare decât cel al candidaţilor de sex masculin”, a spus comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.

 

Felicitări, Andrei Terian! 👏 Cercetătorul român 🇹🇩, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, a câştigat un grant de...

Publicată de Comisia Europeană în România pe Miercuri, 9 decembrie 2020

 

Profesorul Jean-Pierre Bourguignon, preşedintele CEC, a adăugat: „Finanţarea nu numai că le permite minţilor strălucite din întreaga Europă să îşi urmeze ideile cele mai ambiţioase într-o etapă critică a carierei lor, ci contribuie şi la formarea celei mai tinere generaţii de cercetători în calitatea lor de membri ai echipelor CEC. Pentru a se pregăti pentru provocările viitoare, Europa trebuie să menţină viziunea de a investi în cercetarea de frontieră, care şi-a dovedit de fiecare dată valoarea adăugată crucială. De aceea, atât de mulţi contează pe faptul că liderii Europei vor acorda pilonului <excelenţă ştiinţifică> al programului Orizont Europa resursele esenţiale pentru consolidarea Europei în ansamblu”.

37 % dintre granturi au fost acordate cercetătoarelor, cea mai mare proporţie de la începutul schemei „Consolidator Grant”.

Per ansamblu, rata de succes în rândul femeilor a fost de 14,5 %, iar în rândul bărbaţilor, de 12,6 %. De asemenea, au existat modificări ale ratelor de succes în privinţa a două dintre cele trei domenii în care sunt împărţite proiectele în scopul evaluării. În domeniul ştiinţelor fizice şi al ingineriei, rata de succes în rândul femeilor a depăşit-o pe cea din rândul bărbaţilor: 16,9 % pentru femei, comparativ cu 12 % pentru bărbaţi. În domeniul ştiinţelor vieţii, femeile au câştigat 15 %, iar bărbaţii au câştigat 12,9 % din granturi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici