Un expert în criptomonede a ajutat Coreea de Nord să se sustragă sancţiunilor americane. Pedeapsa primită

Un expert în criptomonede a fost condamnat marţi la peste cinci ani de închisoare federală pentru că a ajutat Coreea de Nord să se sustragă sancţiunilor americane.

3848 afișări
Imaginea articolului Un expert în criptomonede a ajutat Coreea de Nord să se sustragă sancţiunilor americane. Pedeapsa primită

Virgil Griffith, în vârstă de 39 de ani, a pledat vinovat anul trecut pentru conspiraţie, recunoscând că a făcut o prezentare la o conferinţă despre criptomonede la Pyongyang în 2019, chiar şi după ce guvernul SUA i-a refuzat cererea de a călători acolo.

Un hacker bine cunoscut, Griffith a dezvoltat, de asemenea, "infrastructura şi echipamentele pentru criptomonede în interiorul Coreei de Nord", au scris procurorii în documentele instanţei. La conferinţa din 2019, el a sfătuit peste 100 de persoane, inclusiv câteva care păreau să lucreze pentru guvernul nord-coreean, despre cum să folosească criptomonede pentru a se sustrage sancţiunilor şi a obţine independenţa faţă de sistemul bancar global, scrie AP.

Statele Unite şi Consiliul de Securitate al ONU au impus sancţiuni tot mai severe Coreei de Nord în ultimii ani pentru a încerca să ţină în frâu programele sale nucleare şi balistice. Guvernul SUA a modificat sancţiunile împotriva Coreei de Nord în 2018 pentru a interzice "unei persoane din SUA, indiferent unde se află" să exporte tehnologie către Coreea de Nord.

Procurorii au declarat că Griffith a recunoscut că prezentarea sa a însemnat un transfer de cunoştinţe tehnice către participanţii la conferinţă.

"Griffith este un cetăţean american care a ales să se sustragă sancţiunilor din propria ţară pentru a furniza servicii unei puteri străine ostile", au scris procurorii. "A făcut acest lucru ştiind că acea putere - Coreea de Nord - se face vinovată de atrocităţi împotriva propriului popor şi a făcut ameninţări împotriva Statelor Unite citând capacităţile sale nucleare".

Avocatul apărării, Brian Klein, l-a descris pe Griffith drept un "om de ştiinţă strălucit, format la Caltech, care a dezvoltat o curiozitate la limita obsesiei" faţă de Coreea de Nord. "El se vedea pe sine - deşi arogant şi naiv - ca acţionând în interesul păcii", a spus Klein. "Îşi iubeşte ţara şi nu şi-a propus niciodată să facă vreun rău".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici