Un hormon al foamei poate combate depresia

Cercetătorii americani au descoperit că un nivel ridicat de grelină, hormon care creşte pofta de mâncare, poate combate depresia şi anxietatea.

73 afișări
Imaginea articolului Un hormon al foamei poate combate depresia

Un hormon al foamei poate combate depresia (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Neuroscience şi preluat de BBC, blocarea răspunsului organismului la grelină a fost studiată ca posibilă modalitate de a reduce greutatea corporală, însă acest procedeu s-a dovedit a avea efecte nedorite asupra stării psihice a pacienţilor.

Grelina este eliberată de stomac în fluxul sangvin şi, odată ajuns la creier, hormonul declanşează senzaţia de foame.

Noul studiu indică faptul că şoarecii care prezentau în organism un nivel ridicat de grelină prezentau mai puţine semne de depresie şi anxietate.

Profesorul Jeffrey Zigman, de la UT Southwestern Medical Center din Dallas, autorul studiului, a micşorat timp de zece zile porţiile de mâncare destinate cobailor. În aceste condiţii, nivelul de grelină din organism a crescut de patru ori. În comparaţie cu cobaii care nu au avut restricţii alimentare, şoarecii care au primit mai puţină mâncare pe parcursul studiului au prezentat mai puţine simptome de depresie şi anxietate după ce au fost supuşi unor teste de evaluare a comportamentului.

Cercetătorii au studiat şi cobai modificaţi genetic, al căror organism nu putea răspunde la grelină. Supuşi restricţiilor alimentare, aceştia au prezentat în continuare simptome de depresie şi anxietate.

Specialiştii spun, însă, că printre efectele nedorite ale tratamentului, se numără un apetit alimentar crescut şi luarea în greutate.

Experţii spun că ideea este interesantă, însă mai trebuie aprofundată.

Cercetătorii speră astfel să găsească un tratament pentru tulburări de alimentaţie precum anorexia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici