Un nou adăpost de câini la Bragadiru, deschis publicului de săptămâna viitoare

Municipalitatea are un nou adăpost pentru câinii fără stăpân, în Bragadiru, cu o capacitate de 1.600 de locuri, în prezent fiind acolo 480 de animale, iar cei care doresc să adopte o vor putea face de săptămâna viitoare.

4388 afișări
Imaginea articolului Un nou adăpost de câini la Bragadiru, deschis publicului de săptămâna viitoare

Un nou adăpost de câini la Bragadiru, deschis publicului de săptămâna viitoare (iMagine: Mediafax Foto/AFP)

Adăpostul a fost realizat pe terenul fostelor ferme de porci ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), care au fost igienizate şi racordate la utilităţi.

"Prin colaborarea cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, municipalitatea are un nou adăpost în Bragadiru, care în prezent are 1.600 de locuri, atât în interior, cât şi în exterior, şi o posibilitate de extindere a capacităţii de până la 2.500 de locuri", a declarat, joi, coordonatorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul municipalităţii, Răzvan Băncescu.

Potrivit lui Băncescu, la Bragadiru au fost duşi deocamdată 480 de câini, dintre cei care au fost ţinuţi în cele două adăposturi din Bucureşti (Pallady şi Mihăileşti), câini care au fost văzuţi "de câteva sute de ori în lunile august-decembrie".

În zilele următoare vor fi duşi acolo încă 160 de câini.

Potrivit coordonatorului ASPA, deşi adăpostul are toate avizele necesare funcţionării, încă nu şi-a dobândit "statutul de adăpost public", dar de săptămâna viitoare va avea un program zilnic de vizitare, dar şi de adopţie, cel mai probabil acelaşi ca în celelalte două adăposturi ale municipalităţii.

În prezent lucrează acolo nouă deţinuţi, închişi în regim deschis, numărul acestora putând fi de maxim 25, conform contractelor încheiate cu Primăria Capitalei, a spus directorul Direcţiei de reintegrare socială din ANP, Ioana Morar .

Pentru adăpostul de la Bragadiru, Primăria Capitalei a încheiat un contract de închiriere, dobândit în urma unei licitaţii publice, pentru care plăteşte 3.900 de euro fără TVA pe lună, respectiv 1,1 euro pe metru pătrat pentru cei aproximativ 3.600 de metri pătraţi închiriaţi.

Totodată, deţinuţii vor primi salariul minim pe economie, urmând să le revină efectiv 40 la sută din suma încasată, 60 la sută revenind ANP, conform prevederilor legale privind prestarea de servicii de către persoanele private de liberate.

"Este vorba de un proiect care continuă, într-o variantă adaptată, un proiect pilot efectuat în 2005 la penitenciarele din Jilava şi Satu Mare şi care permite implicarea persoanelor deţinute cu drept de muncă în acitivităţi de presătir servicii", a mai spus Ioana Morar.

Începând din septembrie 2013 şi până în prezent, au fost strânşi de pe străzile Capitalei aproximativ 6.000 de câini, peste 5.200 dintre aceştia fiind daţi în adopţie, a mai spus, joi, coordonatorul de proiect al ASPA.

În ceea ce priveşte capacitatea adăposturilor din Bucureşti, Băncescu a precizat că în Mihăileşti sunt 400 de locuri, în perioada de iarnă, la interior, fiind în prezent cazate 640 de animale, iar la Pallady sunt 350 de câini, în cele 200 de locuri.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 30 septembrie 2013, că municipalitatea va aduna cel puţin 80 la sută dintre maidanezi şi va reduce cu 90 la sută numărul oamenilor muşcaţi de aceştia, în 18 luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici