Un nou punct SMURD, deschis în judeţul Mureş. Arafat: "Avem în plan 10-15 echipaje în plus în acest an"

Un nou punct SMURD a fost inaugurat, sâmbătă, în localitatea Acăţari, din judeţul Mureş, fiind deschis acolo pentru ca echipajul să poată interveni rapid în cazul accidentelor care se produc frecvent pe drumul dintre Sighişoara şi Târgu Mureş, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

426 afișări
Imaginea articolului Un nou punct SMURD, deschis în judeţul Mureş. Arafat: "Avem în plan 10-15 echipaje în plus în acest an"

Un nou punct SMURD, deschis în judeţul Mureş (Imagine: Zoltan Racz/Mediafax Foto)

Punctul SMURD de la Acăţari este al treilea de acest tip care a fost deschis în ţară de la începutul acestui an, după cele din judeţele Satu Mare şi Sibiu.

Având în responsabilitate o zonă de aproximativ 15 - 20 km, echipajul de la Acăţari este al 12-lea echipaj SMURD din judeţul Mureş, subordonându-se operativ Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Mureş.

Decizia de a deschide punctul SMURD de la Acăţari a fost motivată de faptul că pe E 60 între Sighişoara şi Târgu Mureş se produc frecvent accidente de circulaţie care necesită intervenţia rapidă a echipajelor medicale.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat la inaugurare că în acest an se vor înfiinţa alte 10 - 15 astfel de puncte SMURD, în vederea reducerii timpilor de intervenţie.

"În această lună este al treilea echipaj şi cu siguranţă nu se opreşte aici, pentru că avem încă în plan mai multe puncte, mai multe zone din Tulcea, de exemplu, cu intervenţie pe apă (...). Vorbim poate de 10-15 echipaje în plus în acest an", a afirmat Arafat.

Potrivit acestuia, înfiinţarea unor astfel de puncte duce la scăderea timpilor de intervenţie, timpi care sunt analizaţi pentru a se vedea dacă este nevoie de modficarea legislaţiei.

"În zona rurală, timpul de intervenţie, potrivit normelor legale, este de maxim 12 minute pentru echipajul de prim ajutor, 20 de minute pentru echipajul cu medic sau elicopter, iar în zonele urbane maxim 8 minute pentru prim ajutor şi 15 minute pentru medic. În partea urbană, aceşti timpi sunt pentru 90% din cazuri, în partea rurală pentru 75% din cazuri. Această prevedere era până în anul 2014, acum începem să reanalizăm timpii de reacţie în ţară să vedem dacă trebuie să modificăm legislaţia, ca să punem un alt target pentru anul 2020”, a adăugat Raed Arafat.

Spaţiile destinate punctului de lucru de la Acăţari sunt puse la dispoziţie de primărie, care suportă toate cheltuielile legate de utilităţi. Cei 14 paramedici, voluntari civili, au urmat cursuri de pregătire la Centrul pentru formare în descarcerare şi acordarea primului ajutor calificat din Târgu Mureş.

Ambulanţa a fost achiziţionată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional - POR, cheltuielile legate de întreţinere, combustibilul şi materialele sanitare fiind asigurate de Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici