Un premier european s-a declarat în favoarea pedepsei cu moartea. Ţara lui a abolit-o în 1997

Catolic practicant, premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus în timpul unei sesiuni de întrebări pe Facebook că nu împărtăşeşte punctul de vedere al Bisericii Catolice.

2236 afișări
Imaginea articolului Un premier european s-a declarat în favoarea pedepsei cu moartea. Ţara lui a abolit-o în 1997

Mateusz Morawiecki

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki s-a declarat, surprinzător, în favoarea pedepsei cu moartea şi a recunoscut că nu împărtăşeşte punctul de vedere al Bisericii Romano-Catolice în această problemă.

Morawiecki, un catolic practicant, a făcut aceste comentarii luni, în timpul unei sesiuni publice de întrebări şi răspunsuri pe Facebook.

Întrebat dacă pedeapsa cu moartea ar putea împiedica guvernul său să facă mai multe daune societăţii, Morawiecki a răspuns: „După părerea mea, pedeapsa cu moartea ar trebui permisă pentru cele mai grave crime”, subliniind că „nu sunt de acord cu privire la subiectul cu învăţătura Bisericii, pentru că sunt un susţinător al pedepsei cu moartea”. El a numit, de asemenea, abolirea acesteia o „invenţie prematură”.

 

Polonia a abolit pedeapsa cu moartea în 1997, renunţând la unele reguli din epoca comunistă, în timp ce se pregătea să adere la UE. În 2013, preşedintele Poloniei de atunci, Bronislaw Komorowski, a semnat legea de ratificare a normelor care prevăd abolirea pedepsei cu moartea în orice împrejurare, conform protocolului 13 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Polonia a fost una dintre puţinele ţări aparţinând Consiliului Europei în care pedeapsa cu moartea era încă permisă, pentru cei condamnaţi pentru război. Ratificarea a avut loc la îndemnul UE: Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a convocat ţările care nu au aderat încă la Protocolul 13, aprobat în 2002, să le îndemne să semneze (Rusia şi Azerbaidjan) sau să ratifice (Polonia şi Armenia).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici